Terug

Kanker van de weke delen

Kanker van de weke delen

In het lichaam komen regelmatig zwellingen en bobbeltjes voor. De meeste hebben niets met kanker te maken. Als een zwelling in enkele weken tot maanden snel groeit, dan zal de huisarts u naar een specialist sturen om te onderzoeken of u een tumor hebt.

Wat is kanker van de weke delen?

Weke delen tumoren zijn zeldzame tumoren die ontstaan in de weke delen van het lichaam. Dit zijn weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden. Bijvoorbeeld spieren, pezen, en gewrichtskapsels en ook alle ondersteunende vet- en bindweefsel.

Weke delen tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. In het laatste geval is er sprake van weke delen kanker (sarcoom).

Er zijn verschillende soorten sarcomen. Deze tumoren kunnen ook op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Ze komen het vaakst voor in:

 • de (boven)benen
 • borst en buikwand
 • armen
 • het hoofd-halsgebied

Symptomen Kanker van de weke delen uitklapper, klik om te openen

De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn.

Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.

Kanker van de weke delen en het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen

M.b.t. diagnostiek en behandeling van kanker van de weke delen bestaat er een intensieve samenwerking tussen UMC Utrecht Cancer Center en het Diakonessenhuis Utrecht.

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen

Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of u kanker in de weke delen hebt. Vaak voeren we een combinatie van deze onderzoeken uit. Voorbeelden van onderzoeken zijn:

 • Een echografie (onderzoek met geluidsgolven) om organen en weefsels zichtbaar te maken
 • Een CT-scan (onderzoek met röntgenstraling) om organen en weefsels heel precies in beeld te brengen
 • Een MRI-scan (onderzoek met een magneetveld) om dwars- en lengtedoorsneden van uw lichaam zichtbaar te maken
 • Een PET-scan (onderzoek met radioactieve deeltjes) om de werking van bepaalde organen en weefsels te onderzoeken.
 • Een biopsie (met een naald halen we een stukje weefsel weg dat we nader onderzoeken)
 • Een punctie (met een naald zuigen we vocht weg om te onderzoeken)

Behandeling Kanker van de weke delen uitklapper, klik om te openen

Kanker van de weke delen kunnen we op verschillende manieren behandelen.

Nadat alle onderzoeken zijn gedaan, worden de bevindingen besproken in een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit de beide oncologisch chirurgen, radiotherapeut, patholoog, radioloog. Zij maken een behandelplan. Dit behandelplan wordt met u besproken.

Er kan gekozen worden voor een combinatie behandeling met:

 • bestraling (radiotherapie): radioactieve straling die kanker cellen doodt
 • een operatie om (delen van ) de tumor weg te halen

Als u bestraald én geopereerd wordt, kan de volgorde verschillen. het komt dus allebei voor: 'eerst bestralen, dan opereren' of 'eerst opereren, dan bestralen'.

De revalidatie-arts kan gevraagd worden als er problemen (te verwachten) zijn op lichamelijk gebied, maar ook op emotioneel of psychosociaal gebied en bij school- of werkhervatting.

Curatief of palliatief

Een curatieve behandeling is een behandeling die als doel heeft u te genezen. Soms is genezing niet meer mogelijk. De kanker is dan uitgezaaid naar andere organen. Dat wil niet zeggen dat de behandeling dan stopt. We behandelen dan verder met een nieuw doel: zo lang mogelijk leven met een goede kwaliteit en zo weinig mogelijk nare bijverschijnselen. We noemen dat een palliatieve behandeling.

Emotionele gevolgen

Te horen krijgen dat u kanker hebt kan heftige emoties teweegbrengen. Alles is ineens anders: toekomst, gezinsleven, werk, gedachten… Het is logisch dat het evenwicht in uw bestaan verstoord is. En dat dat een tijd duurt, zelfs als u met succes behandeld bent. Veel mensen ondervinden belangrijke steun van hun familie en vrienden. En van hun behandelende arts en verpleegkundigen. Toch is het heel normaal om een beroep te doen op extra ondersteuning buiten uw eigen kring.

Er zijn verschillende vormen van hulp en ondersteuning bij kanker.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Voorbereiden op een afspraak

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Bekijk alle tarieven

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? U kunt contact opnemen met de polikliniek chirurgische oncologie.

Telefoonnummer: 088 75 569 01 Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Polikliniek

 Verpleegafdeling

Chirurgische oncologie (C4 oost)