Terug

Dr. M.C. Kruyt

Orthopedisch chirurg

Aandachtsgebieden

 • Wervelkolomchirurgie en scoliose
 • Traumatologie (botbreuken)
 • Kunstgewrichten (prothesiologie)
 • Infectie

Wetenschappelijk onderzoek

 • Zowel in het laboratorium als onder patiënten is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om botvorming te stimuleren. Dit is belangrijk om slecht genezende breuken te genezen en wervels aan elkaar te laten groeien. We hebben een aantal grote klinische studies gedaan naar het gebruik van eiwitten en synthetische botvervangers die botvorming stimuleren. Ook op fundamenteel gebied is veel onderzoek gedaan naar kunstbot. Methoden met behulp van stamcellen of met groeifactoren blijken in praktijk minder succesvol dan gehoopt. Nieuwe ontwikkelingen zijn botgroei-stimulerende oppervlaktestructuren op kunstbot, het gebruik van DNA als boodschapper om bepaalde cellen bot te laten maken en het gebruik van ontstekingseffecten zoals die door bacteriën worden gestimuleerd.
 • In samenwerking met de afdeling medische microbiologie hebben we een methode ontwikkeld om operatiewonden te spoelen. Met deze antiseptische spoeling willen we het aantal wondinfecties nog verder terugbrengen.
 • Op het gebied van scoliose lopen een aantal fundamentele en klinische onderzoeken. Patiënten met neuromusculaire scoliose worden in sommige gevallen behandeld met een minder invasieve (percutane) techniek. De langetermijneffecten hiervan worden onderzocht en zijn veelbelovend. In samenwerking met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is een studie naar optimale bracebehandeling gestart. In samenwerking met de Universiteit Twente doen we onderzoek naar een nieuw systeem om scoliose in een vroeg stadium operatief te behandelen. Met dit systeem moet de scoliose worden teruggedraaid en voorkomen worden dat rugwervels aan elkaar vast moeten worden gezet. Sinds kort onderzoeken wij een nieuw methode om vervormde wervelkolommen tijdens de groei bij te sturen. Hiervoor gebruiken we een veersysteem.

Publicaties

U vindt de publicaties van dr. Kruyt op PubMed

Biografie

 • Studie: Geneeskunde, Universiteit Utrecht
 • Datum promotie: 15 december 2003
 • Titel proefschrift: Tissue Engineering of Bone: the Applicability of Cell-based Strategies

Na zijn promotie in 2003 is dr. Kruyt begonnen met de opleiding tot orthopedisch chirurg. Gedurende de opleiding heeft hij stages gelopen op het gebied van traumatologie en handchirurgie in het Tygerberg Ziekenhuis in Kaapstad (Zuid Afrika). Na de opleiding in 2010 heeft hij een fellowship wervelkolomchirurgie doorlopen bij prof. dr. Öner en prof. dr. Castelein in het UMC Utrecht.

Sinds 2011 is dr. Kruyt werkzaam als stafarts met de aandachtsgebieden traumatologie en wervelkolomchirurgie bij volwassenen en kinderen.

Wetenschappelijk heeft dr. Kruyt zijn onderzoek naar tissue engineering, ook wel regeneratieve geneeskunde genoemd, voortgezet. Dit is vooral gericht op de rol van botvormende cellen en toepassingen in de wervelkolomchirurgie. Op het gebied van scoliose lopen verschillende fundamentele en klinische onderzoekslijnen.

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

 • AO spine Young investigators award, 2008 winning paper: Geuze RE, Kruyt MC, Verbout AJ Alblas J and Dhert WJ. Comparing various off-the-shelf methods for bone tissue engineering in a large-animal ectopic implantation model: bone marrow, allogeneic bone marrow stromal cells, and platelet gel.
 • ICHTS award for outstanding contribution to the 50th ORS San Francisco Ca, US. 2004
 • Selected for Masterclass on stem cell technology. Supervised by Prof. M. Raff. October 2002 University Hospital AMC Amsterdam, the Netherlands