Vrijsen, B.E.L. (Bram)

Medische Staf Spoedeisende Hulp
BIG nr. 19062112901
Wetenschappelijk onderzoek
Kijk voor alle wetenschappelijke onderzoeken, artikelen en eventuele nevenactiviteiten van Vrijsen, B.E.L. (Bram) op de website wetenschappelijk onderzoek van het UMC Utrecht (in het Engels).
Aandachtsgebieden uitklapper, klik om te openen
- Metabole ziekten
- Acute geneeskunde
- Toxicologie
- Spoedechografie
Biografie
Biografie
Dr. Bram Vrijsen studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden, waar hij in 2004 zijn artsexamen behaalde. In 2007 is hij gestart met de opleiding internist in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en in 2011 vervolgde hij zijn opleiding in het UMC Utrecht, waar hij een meervoudig profiel volgde met infectieziekten, endocrinologie en vasculaire geneeskunde.
Na zijn registratie als internist is hij een half jaar werkzaam geweest in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht, waarna hij is teruggekeerd naar het UMC Utrecht. Daar heeft hij van 2013 tot 2015 de differentiatie acute geneeskunde gevolgd. In 2023 rondde hij zijn promotie naar doelmatig laboratoriumonderzoek binnen de interne geneeskunde af op de afdeling klinische chemie van het UMC Utrecht.
In zijn dagelijks werk heeft hij meerdere aandachtsgebieden. Hij houdt zich bezig met acute geneeskunde, het onderdeel van de interne geneeskunde dat zich richt op acuut zieke patiënten en de zorg op de spoedeisende hulp. In dat kader is hij ook nauw betrokken bij de inrichting van spoedechografie binnen de interne geneeskunde in Nederland: hij is lid van de taskfore echografie van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en tezamen met collega’s uit andere ziekenhuizen heeft hij in 2018 de NIV Echografiecursus opgericht. Hij is sinds 2023 opleider van de opleiding acute geneeskunde en sinds 2025 zit hij in het bestuur van de sectie acute geneeskunde.
Daarnaast is hij medisch achterwacht bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat artsen, apothekers en andere professionele hulpverleners informeert over de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftigingen.
Tenslotte houdt hij zich bezig met erfelijke stofwisselingsziekten (metabole ziekten) bij volwassenen. Stofwisselingsziekten vormen een groep van meer dan duizend zeldzame ziekten die worden veroorzaakt door een fout in het erfelijk materiaal (DNA), waarbij in het lichaam bepaalde stoffen onvoldoende kunnen worden gemaakt en/of afgebroken.
Publicaties uitklapper, klik om te openen
Publicatieoverzicht op Pubmed.