COC symposium 7 maart 2019
Bekwaam verklaren van aios met Entrustable Professional Activities, EPA’s. De ene opleiding is er al volop mee aan het werk, bij de andere opleiding staat de implementatie nog in de kinderschoenen. Bij succesvolle implementatie van nieuwe concepten is het van belang om de achtergronden en bedoeling scherp voor ogen te houden.

Informatie uitklapper, klik om te openen
Waarom doen we ook alweer wat we doen? En wat hebben we allemaal georganiseerd om dat een beetje te laten lukken. Thom Verheggen houdt ons in een levendig verhaal met kleine en grote voorbeelden een spiegel voor over het belang van ‘de bedoeling’ bij veranderprocessen. Vervolgens zal Olle ten Cate voor eigen publiek het hoe en waarom van de EPA’s uiteen zetten. Aan de hand van korte presentaties scheppen we daarna gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen.
U bent van harte uitgenodigd uw ervaringen, vragen en verwonderingen in te brengen.
Doel
Jaarlijks organiseert de centrale opleidingscommissie (COC) van het UMC Utrecht een symposium waarbij de verbinding en het leren van elkaar centraal staat.
Doelgroep
Het COC-symposium is bedoeld voor a(n)ios, opleiders, stafleden en andere geïnteresseerden die in het UMC Utrecht betrokken zijn bij de medische vervolgopleidingen.
Praktisch
Datum: Donderdag 7 maart 2019
Tijd: 16.00 – 20.00 uur
Locatie: Hotel Mitland in Utrecht
Accreditatie: 3 punten
Programma uitklapper, klik om te openen
- 16.00 uur Ontvangst en inschrijven
- 16.15 uur Opening door Saskia Imhof, voorzitter COC
- 16.30 uur Terug naar de bedoeling: een ander houvast door Thom Verheggen
- 17.10 uur Het waarom achter de EPA's en assessment van EPA's in de opleidingspraktijk door Olle ten Cate
- 17.50 uur Uitreiking opleidersprijs UMC Utrecht 2018 door VAO
- 18.00 uur Diner
- 19.00 uur Delen van successen en leermomenten bij implementatie EPA's. Interactieve sessie naar aanleiding van korte presentaties onder begeleiding van Olle ten Cate en Thom Verheggen. Presentaties worden verzorgd door: Gersten Jonker en Margot Weggemans (anesthesiologie, UMC Utrecht), Karen Keijsers (geriatrie, Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Jan Monkelbaan en Mike van der Have (MDL, UMC Utrecht)
- 20.00 uur Afsluiting en borrel
Thom Verheggen uitklapper, klik om te openen
Terug naar de bedoeling; een ander houvast
Thom Verheggen is auteur van 'Ontmanager voor managers' en werkte mee aan het boek ‘Anders Vasthouden, 9 sleutels voor het werken vanuit de bedoeling’ van Wouter Hart.
Waarom doen we ook alweer wat we doen en wat was de bedoeling? En wat hebben we allemaal georganiseerd om dat een beetje te laten lukken. En helpen die systemen dan ook echt of zijn ze soms (af)leidend geworden? En als hiërarchie en regels ons ‘uit' zetten, welk ander houvast zet ons dan juist weer ‘aan’? In een levendig verhaal met kleine en grote voorbeelden houdt hij ons een spiegel voor én schetst alternatieven.
Olle ten Cate uitklapper, klik om te openen
Het waarom achter de EPA’s en assessment van EPA’s in de opleidingspraktijk
Olle ten Cate, hoogleraar medische onderwijskunde en wetenschappelijk directeur van het Onderwijscentrum spreekt deze middag voor eigen publiek. Als 'de man achter de EPA's' weet hij als geen ander het waarom en het toepassen van EPA's in de opleidingspraktijk op een heldere wijze uiteen te zetten.
Delen van successen en leermomenten bij de implementatie van EPA's uitklapper, klik om te openen
Interactieve sessie naar aanleiding van korte presentaties onder begeleiding van Olle ten Cate en Thom Verheggen. Presentaties worden verzorgd door:
1. Lokale implementatie van landelijk op EPA-gebaseerde opleidingsplan
Gersten Jonker en Margot Weggemans
Gersten Jonker (plv. opleider anesthesiologie) en Margot Weggemans (aios anesthesiologie) delen hun ervaringen en leermomenten van de lokale implementatie van het nieuwe landelijke op EPA’s gebaseerde opleidingsplan.
2. EPA’s in het onderwijs: breng EPA’s tot leven!
Karen Keijsers
Karen Keijsers (klinisch geriater en klinisch farmacoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis ) vertelt over hoe zij het onderwijsprogramma van de opleiding Geriatrie EPA-georiënteerd hebben ingericht en hoe daarbij het onderwijs het werkplekleren kan versterken.
3. Hoeveel EPA’s kan een mens aan?
Jan Monkelbaan en Mike van der Have
Bekwaam verklaren, hoe werkt dit in de praktijk? Jan Monkelbaan (plv. opleider en MDL-arts) en Mike van der Have (aios MDL) laten onder andere zien hoe een goed ingericht portfolio kan bijdragen aan het werken met EPA’s.
Programmacommissie uitklapper, klik om te openen
Olle ten Cate, hoogleraar medische onderwijskunde
Jaap Hoogendam, aios Obstetrie & Gynaecologie
Saskia Imhof, opleider Oogheelkunde en voorzitter COC
Ingeborg Wilting, (plv.) opleider Ziekenhuisfarmacie
Anneloes Berns, beleidsmedewerker Kwaliteitszorg
Reina Krouwel, onderwijskundige medische vervolgopleidingen
Mariëlle Roest, communicatiemedewerker medische vervolgopleidingen
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Klik op de knop om u aan te melden. U ontvangt direct een bevestiging van uw inschrijving.
Uiterlijk 7 dagen voorafgaand aan het symposium ontvangt u nog een reminder met de benodigde informatie.
Aanmelden
Contact:
medischevervolgopleidingen@umcutrecht.nl
088 75 67566