Klinische avond 6 november 2017
Programma
19.15 Ontvangst met koffie en thee
19.45 Lezingen
21.30 Afsluitende borrel
Registratie
Meldt u alvast aan voor de klinische avond via het formulier:
Lezing 1: iets willen, maar niet kúnnen vergeten ... het ontstaan en in stand houden van extreme tandartsangst uitklapper, klik om te openen
Inhoud
Angst voor de tandheelkundige behandeling komt veel voor. Uit de praktijk kent u vast allemaal één of meerdere patiënten die bang zijn voor de behandeling. Een deel van de bevolking is echter zó bang dat ze de tandheelkundige behandeling vermijdt of doorstaat met extreme angst. Hoe ontstaat deze angst, hoe wordt deze in stand gehouden en wat is eraan te doen? In deze interactieve lezing wordt aan de hand van casuïstiek ingegaan op het voorgaande en krijgt u handreikingen over hoe u patiënten met extreme angst kunt behandelen. Zelf casuïstiek inbrengen is ook mogelijk.
Spreker: dr. Caroline van Houtem
Caroline van Houtem is in 2006 aan het ACTA afgestudeerd als tandarts. Hierna heeft ze enkele jaren in een algemene praktijk gewerkt. Sinds 2008 werkt ze als Tandarts-Angstbegeleiding bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. In 2012 heeft ze de opleiding tot Tandarts-Angstbegeleiding afgerond. In 2016 is ze aan de UvA gepromoveerd op onderzoek naar extreme angst voor de tandheelkundige behandeling, en kokhalzen en flauwvallen in de tandartsstoel. Van 2014 tot medio 2017 heeft ze gewerkt als tandarts-onderzoeker bij TNO Child Health in Leiden.
Lezing 2: Het GigaGaaf! onderzoek – verwijzing via het consultatiebureau en preventieve mondzorg vanaf de doorbraak eerste tand uitklapper, klik om te openen
Inhoud
In het GigaGaaf! onderzoek van het UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit, wordt het effect van een community-based –interventie waarbij een verwijssysteem en samenwerking is opgezet tussen consultatiebureaus en mondzorgpraktijken geëvalueerd. In de tandartspraktijken waar kinderen van 6 maanden door jeugdartsen naar worden verwezen, wordt de Gewoon Gaaf methode toegepast. Zowel in Oost-Groningen als in Den Haag is een GigaGaaf! interventiegroep en een controlegroep samengesteld. Tijdens de lezing worden het GigaGaaf! onderzoek en de eerste procesresultaten gepresenteerd. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en loopt tot 2022.
Spreker: Ashley Verlinden
Na haar Bachelor Gezondheid en Leven en Master Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam is zij in 2010 gestart als junior onderzoeker bij de afdeling Child Health van TNO. Hier heeft ze onder andere meegewerkt aan projecten als 'Evaluatie Foetale RhD-typering' en 'Preconceptiezorg'. Sinds 2012 was ze betrokken bij verschillende onderzoeken omtrent het opzetten en evalueren van interventies om de mondgezondheid te verbeteren van zowel jonge kinderen als ouderen in Nederland. De projecten waren onder andere 'Gewoon gaaf' en 'Wijkgerichte aanpak mondzorg ouderen'. In 2014 is zij bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG gestart met haar promotieonderzoek 'GigaGaaf!'.