Terug

Laboratoria, Apotheek en Biomedische Genetica

Laboratoria, Apotheek en Biomedische Genetica

De divisie Laboratoria, Apotheek en Biomedische Genetica (dLAB) van het UMC Utrecht biedt laboratoriumdiagnostiek, genetische en farmaceutische zorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Lichaamsmateriaal, weefsels (biopten), bloed en DNA worden onderzocht en geanalyseerd.

De divisie werkt samen met de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht, het Hubrecht Instituut, het Prinses Máxima Centrum en bedrijven gevestigd op het Utrecht Science Park. Meer dan de helft van het onderwijs voor de opleiding Biomedische Wetenschappen wordt door de divisie verzorgd. De afdelingen Apotheek en Genetica bieden directe patiëntenzorg en zijn van grote toegevoegde waarde voor veel medisch specialismen in het ziekenhuis.

 

De divisie heeft zeven afdelingen en de centrale biobank: 

De laboratoria onderzoeken en analyseren menselijk lichaamsmateriaal en weggenomen weefsels (biopten). De apotheek is verantwoordelijk voor het medicatiebeleid in het UMC Utrecht. Denk hierbij aan de bereiding en uitgifte van geneesmiddelen en een veilige medicijnruimte. Ook ziet de apotheek er op toe dat medicijnen in de juiste combinatie aan patiënten worden voorgeschreven. Verder zorgt de apotheek voor het steriliseren van medische instrumenten. In de centrale hal van het UMC Utrecht bevindt zich een apotheek waar zowel patiënten als bezoekers en medewerkers terecht kunnen voor medicatie.

Samenwerking

In onderzoek en onderwijs werken de afdeling Genetica en het Center for Molecular Medicine nauw samen. Partners hierbij zijn het Hubrecht Instituut en het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Het gaat hierbij om onderzoek in de biochemie, celbiologie, moleculaire biologie, genetica, genomics, proteomics en metabolomics.