Opleiding nieuws
Opleiding nieuws
Oratie Niels Bovenschen: synergie tussen onderwijs, onderzoek en maatschappij

Door studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen al vroeg in hun opleiding samen te laten meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, kunnen we complexe maatschappelijke problemen beter het hoofd bieden. Dat stelt professor Niels Bovenschen in zijn inaugurele rede, die hij gisteren uitsprak in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. In dit interview lees je meer over zijn onderwijsmodel.
Lees meer“Ervaringen van patiënten komen krachtiger bij studenten binnen”

Leren alleen van papier of ook direct van patiënten zelf? Een activerende lesvorm maakt de lesstof aansprekender waardoor die bij studenten langer beklijft. “Wanneer een patiënt op het college bijvoorbeeld vertelt over die medicatie die hij met moeite kon doorslikken, geeft dat inzicht” stelt Roos de Jonge. “Plus ervaringen van patiënten komen nu eenmaal krachtiger bij studenten binnen.”
Lees meerWerk uit handen van docenten, meer interactief onderwijs én met patiënt centraal

Meer interactie tussen studenten en docent, met de patiënt centraal in de inhoud van de lesstof, daar gaat het om in onze activerende onderwijsvormen.
Lees meerOnderwijs met nog meer focus op toegepaste wetenschap

Een sterkere wetenschappelijke ruggengraat - vooral daarop heeft de opleiding Klinische Gezondheidswetenschappen zich gericht met haar onderwijsinnovaties.
Lees meerDocentprofessionalisering op maat: beter onderwijs én meer werkplezier

Doceren is een vak. Wil je dit goed doen, dan professionaliseer je je hierin. Nieuw is dat het UMC Utrecht nu ook docentprofessionalisering op maat aanbiedt: individuele coaching en feedback.
Lees meerEen inspirerende weg richting de leerdoelen

Patiënt centraal met meer focus op onder andere zorgpaden, extramurale zorg, duurzaamheid, interprofessioneel onderwijs en ouderengeneeskunde. Net als bij de bachelor Geneeskunde zal ook bij de master Geneeskunde een curriculumherziening plaatsvinden.
Lees meerInvesteringsprogramma Nationaal Programma Onderwijs (NPO): “Leidt jouw projectvoorstel tot een investering?”
.jpg)
De gevolgen van de coronacrisis voor (leerlingen en) studenten opvangen – dat is het doel van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Vanuit dit landelijke programma heeft ook de Universiteit Utrecht de nodige middelen ontvangen, die onder andere zullen worden geïnvesteerd in intensieve studentbegeleiding en studentenwelzijn.
Lees meerActiverend college met Flipping the Classroom “Klinisch redeneren is de kunst van dokter zijn”
.jpg)
‘Flipping the classroom’ is geen voorbijgaande hype in het onderwijs. Door veel docenten wordt het onderwijsconcept ruimschoots in de praktijk toegepast.
Lees meerOnderwijskwaliteit met innovatieve twist

Al klinkt ‘Facultaire Kwaliteitsgelden’ wat ambtelijk, de praktijk laat het tegenovergestelde zien.
Lees meerNieuwe profielen bij masterprogramma's GSLS

Bij de masterprogramma’s van de Graduate School of Life Sciences (GSLS) is er veel gebeurd in het afgelopen jaar. Mede vanwege de corona-situatie is het curriculum goed onder de loep genomen en zijn er toekomstplannen versneld uitgevoerd.
Lees meer