Pers nieuws
UMC Utrecht en Amsterdam UMC starten met vervolgopleiding Arts Maatschappij en Gezondheid

UMC Utrecht en Amsterdam UMC kunnen starten met de gezamenlijke (vervolg)opleiding voor arts Maatschappij en Gezondheid. De registratiecommissie Geneeskundig Specialismen (RGS) heeft het instituut deze week officieel erkend, waarmee de laatste formele hobbel is genomen. De RGS erkenning is voor onbepaalde tijd. Met een nieuw opleidingsinstituut versterken de twee umc’s hun inzet op preventie. De eerste groep van 11 artsen in opleiding tot specialist heeft zich al ingeschreven en begint 1 september. In maart 2026 kan de tweede groep starten.
Lees meer‘Senior leaders’ uit de hele wereld bezoeken het UMC Utrecht

Het UMC Utrecht opent op woensdag 21 mei de deuren voor zorgprofessionals vanuit de hele wereld. We zijn trots om dit internationale gezelschap ‘senior leaders’ te ontvangen en te laten zien wat wij in huis hebben op het gebied van samenwerking, innovatie en de zorg van morgen. We nemen samen de uitdagingen in de zorg onder de loep, maar bovenal de kansen om de zorg van de toekomst vorm te geven. Menselijker. Toegankelijker. Sterker.
Lees meerMichel Ruijterman lid Raad van Toezicht

Michel Ruijterman is per 1 mei lid van de Raad van Toezicht van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is daartoe benoemd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ruijterman vervult een vacature die is ontstaan door het afscheid van Aloys Kregting.
Lees meerOnderzoek naar een vernieuwende oplossing voor bypassoperaties

Het UMC Utrecht en startup OctoVascular BV ontwikkelen een vernieuwende oplossing voor bypassoperaties. Deze technologie maakt het mogelijk om bloedvaten via een kleine incisie met elkaar te verbinden. De kern van de innovatie is de Octocon®: een intuïtieve, universele vaatconnector die vanaf de basis is ontworpen voor zowel open chirurgie als robotgestuurde toepassingen. Voor de patiënten betekent dit een verkorte, lichaamssparende behandeling. Het onderzoeksproject ontvangt €900.000 subsidie van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI).
Lees meerNieuwe post-COVID expertisecentra voor volwassenen van start

Nadat vorig jaar de eerste drie post-COVID expertisecentra zijn gestart in Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Erasmus MC, openen de andere vier umc’s ook op korte termijn een post-COVID expertisecentrum voor volwassenen. De beoogde startdata zijn 1 juni voor het Leids UMC, 1 juli voor het UMC Groningen en vanaf 1 september volgen ook het Radboudumc en UMC Utrecht.
Lees meerKlinisch onderzoek naar post-COVID gestart

Afgelopen weken zijn de eerste deelnemers aan het RECLAIM-onderzoek begonnen. Het RECLAIM-onderzoek is een platform trial gericht op post-COVID, met als hoofddoel het identificeren van effectieve en veilige geneesmiddelen voor patiënten die last hebben van post-COVID. Er is speciale aandacht voor middelen die al op de markt zijn voor andere ziektes. Momenteel worden de effecten van de geneesmiddelen metformine en colchicine vergeleken met de standaardzorg.
Lees meerEerste patiënten in UMC Utrecht behandeld met nieuwe techniek bij hartritmestoornissen

In het UMC Utrecht werden de eerste patiënten met ernstige hartritmestoornissen wereldwijd succesvol behandeld met het nieuwe ablatiesysteem van Abbott, samen met drie andere centra in Europa. Deze nieuwe techniek maakt gebruik van extreem korte elektrische pulsen in plaats van het verhitten of bevriezen van hartweefsel. Voor patiënten met atriumfibrilleren is deze techniek veiliger, effectiever en sneller. De verwachting is dat deze veelbelovende behandeling nu in Europa steeds vaker wordt toegepast bij patiënten met hartritmestoornissen.
Lees meerSamenwerking in de regio: aan de slag met herverdeling van oncologische en vaatchirurgische zorg

Op 25 maart zijn de volumenormen voor oncologische en vaatchirurgische zorg vastgesteld, die volgen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit is een belangrijke stap om de medisch-specialistische zorg kwalitatief goed, toegankelijk en toekomstbestendig te houden.
Lees meerInternationale richtlijn veilige toepassing AI gepubliceerd

Het goed en veilig toepassen van kunstmatige intelligentie (meestal bekend als AI) heeft prioriteit boven het ontwikkelen van nieuwe algoritmen. Onder leiding van het UMC Utrecht is een internationale richtlijn ontwikkeld voor alle soorten medische beslis- en leefstijlondersteuning in de zorg. Gebruik van deze richtlijn maakt de toepassing van AI veiliger en beter. De richtlijn is vandaag gepubliceerd in de British Medical Journal.
Lees meerKoninklijke onderscheiding voor Joost Frenkel

Joost Frenkel, hoogleraar Patient and Family Centered Medical Education in het UMC Utrecht, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De aanleiding hiervoor is zijn imposante bijdrage aan onderwijs, zorg en onderzoek in de kindergeneeskunde. Joost Frenkel ontving de koninklijke onderscheiding vrijdag 21 maart tijdens zijn afscheidssymposium uit handen van de loco-burgemeester van Utrecht, Eelco Eerenberg.
Lees meer