U krijgt binnenkort een speekselbypass. Hieronder vindt u de informatie hierover. Als u nog vragen heeft, stel ze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige.
Boven in uw keel zit een wond die niet goed geneest. Speeksel dat steeds langs de wond loopt, vertraagt de genezing. Een speekselbypass is een trechtervormig buisje (zie afbeelding 1) dat de arts in uw keel plaatst. Het speeksel loopt daarna via de bypass naar uw maag en komt niet meer langs de wond (zie afbeelding 2). Het wondgebied krijgt daardoor meer rust om te genezen.
Een speekselbypass kan onder algehele anesthesie of onder lokale verdoving geplaatst worden. Welke verdoving u krijgt, bespreekt de arts met u. Het plaatsen van de speekselbypass duurt ongeveer tien minuten.
De arts hecht de speekselbypass vast aan de huid. Deze hechting komt op de huid in de hals en zorgt ervoor dat de speekselbypass op zijn plek blijft zitten.
De speekselbypass blijft een aantal weken zitten, dit is afhankelijk van de wondgenezing. Wanneer de speekselbypass niet meer nodig is, maakt de arts de hechting los. Daarna pakt de arts de speekselbypass met tangetje vast en verwijdert het via de mond. Deze ingreep is in enkele minuten gedaan en gebeurt op de behandelkamer op de afdeling of polikliniek.


Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur