Terug

Verpleegafdeling B2 Oost

Patiëntfolder

In overleg met uw behandelend arts wordt u binnenkort opgenomen op de verpleegafdeling Hematologie. Een opname in het ziekenhuis kan ingrijpend zijn en het kan zijn dat u zich zorgen maakt over wat er allemaal gaat gebeuren. Wij doen ons uiterste best om goed voor u te zorgen en ervoor te zorgen dat u zich zo prettig mogelijk voelt. Als er iets is wat voor u belangrijk is, laat het ons dan weten.

Verpleegafdeling Hematologie uitklapper, klik om te openen

Wat is hematologie?

Hematologie is het specialisme dat zich richt op ziektes van het bloed, het beenmerg en de lymfeklieren. Ziekten die vaak worden behandeld op de afdeling zijn onder andere leukemie, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en lymfeklierkanker. De afdeling Hematologie behandelt patiënten vanaf 18 jaar.

Voor sommige bloedziekten kan een stamceltransplantatie nodig zijn. Het UMC Utrecht is een van de geaccrediteerde stamceltransplantatiecentra in Nederland, wat betekent dat wij veel ervaring hebben met deze behandelingen.

De verpleegafdeling Hematologie

De verpleegafdeling Hematologie is te vinden in bouwdeel B op de tweede verdieping van het UMC Utrecht. Patiënten liggen zowel aan de oost- als aan de westvleugel van de afdeling. Op dit moment heeft de afdeling 25 verpleegbedden, verdeeld over één-, twee- en vierpersoonskamers.

De polikliniek van de afdeling bevindt zich op de tweede verdieping (B2 Oost) en heeft vijf spreekkamers. De dagbehandeling is op de vijfde verdieping van de B-vleugel en heeft 8 bedden. Als u een afspraak op de dagbehandeling hebt, krijgt u hiervoor een aparte folder met meer informatie.

Medewerkers op de afdeling Hematologie uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat er naast gediplomeerde artsen (in opleiding) en verpleegkundigen ook verpleegkundigen in opleiding werken. Hieronder leest u meer over de medewerkers die u waarschijnlijk zult ontmoeten:

Artsen

  • Afdelingsarts: Dit is de arts die dagelijks bij u langs komt en uw behandeling met u bespreekt. De afdelingsarts is in opleiding tot specialist (arts-assistent) en is uw eerste aanspreekpunt voor vragen over uw behandeling. De afdelingsarts kan ook een physician assistent zijn.
  • Medisch specialist: Tijdens uw opname is een medisch specialist verantwoordelijk voor uw behandeling. We noemen deze arts ook wel een hematoloog of hoofdbehandelaar. De hoofdbehandelaar werkt samen met de afdelingsarts die u elke dag ziet. De hoofdbehandelaar kijkt op de achtergrond mee en neemt belangrijke beslissingen. Bij belangrijke gesprekken zijn beide artsen aanwezig. De hoofdbehandelaar tijdens uw opname kan iemand anders zijn dan de arts die u op de polikliniek heeft. Op een bordje achter uw bed ziet u de namen van uw hoofdbehandelaar en afdelingsarts.
    Elke dinsdag bespreken de artsen en verpleegkundigen samen alle patiënten op de afdeling. Daarbij zijn ook andere specialisten aanwezig, zoals een medisch microbioloog of viroloog. Zo zorgen we er samen voor dat u de best mogelijke behandeling krijgt. Uw arts op de polikliniek blijft op de hoogte van uw opname en behandeling.
  • Co-assistent: Een co-assistent is een geneeskundestudent die praktijkervaring opdoet in het ziekenhuis. Hij of zij kan u vragen stellen en een lichamelijk onderzoek bij u doen. De co-assistent werkt onder begeleiding van de artsen.

Verpleegkundigen

De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van de patiënten. Zij coördineren en organiseren de verpleegkundige zorg in overleg met u. De verpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt bij vragen. Op het informatiescherm bij de balie van de afdeling staan de namen van de verpleegkundigen en artsen die voor u verantwoordelijk zijn. Als u het niet prettig vindt dat u naam op het informatiescherm staat, kunt u dat aangeven bij de verpleegkundige.

Daarnaast werken er ook verpleegkundestudenten op de afdeling, die onder leiding van de gediplomeerde verpleegkundigen werken.

De dagcoördinator helpt mee om de zorg op de afdeling goed te regelen. Hebt u vragen of wilt u iets bespreken? Dan kunt u via de verpleegkundige een afspraak maken met de dagcoördinator.

De verpleegkundigen werken in drie diensten: dagdienst, avonddienst en nachtdienst. Bij de wisseling van de diensten geven zij belangrijke informatie aan elkaar door. Zo zorgen we dat uw zorg veilig en goed blijft.

Deze overdracht gebeurt op drie vaste momenten:

  • tussen 7.30 en 8.00 uur
  • tussen 15.45 en 16.15 uur
  • tussen 23.15 en 23.45 uur

We vragen u vriendelijk om de verpleegkundige op deze tijden alleen te bellen als het echt nodig is. Alvast bedankt voor uw begrip.

Voedingsdienst

Tijdens uw verblijf verzorgt de voedingsassistente uw eten en drinken. Zij komt zes keer per dag langs met de broodbuffetwagen. U kunt kiezen uit verschillende producten, zoals:

  • Melk, karnemelk, yoghurt, vla of roomijs
  • Brood of beschuit met beleg
  • Pap (warm of koud), ontbijtkoek of fruit
  • Warme of hartige snacks, zoals een koek of pinda’s. 

U kunt altijd tussendoortjes die u lekker vindt, mee laten nemen door uw bezoek.

De voedingsassistenten helpen u met het bestellen van extra tussendoortjes of zuivelproducten.

Hebt u moeite met de warme maaltijd? Dan kunt u een broodmaaltijd vragen. De voedingsassistente kan u ook andere opties aanbieden, zoals pizza, nasi of macaroni.

Overige medewerkers

  • Zorgassistent: De zorgassistent ondersteunt de verpleegkundigen en zorgt ervoor dat alles op logistiek gebied goed verloopt.
  • Apothekersassistent: Bij uw opname bespreekt de apothekersassistent met u welke medicijnen u thuis gebruikt. Denk hierbij ook aan pijnstillers, vitaminepillen, kruiden of homeopathische middelen. We vragen ook of u last hebt van bijwerkingen of allergieën. Hebt u bijvoorbeeld moeite met slikken of gebruikt u een sonde? Geef dit dan aan.
    U kunt kiezen of u bij ontslag uw medicijnen via de poliklinische apotheek van het UMC Utrecht wilt ontvangen, of liever via uw eigen apotheek. De informatie die u geeft, wordt gedeeld met de arts. U krijgt van ons een overzicht van uw medicijnen en een innameschema. Wilt u meer informatie over uw medicatie? Kijk dan in de medicatielijst in het patiëntenportaal of vraag het aan de verpleegkundige. In het patiëntenportaal vindt u ook animaties (kijksluiter) met informatie over de medicijnen.
  • Medisch student: Een medisch student is dagelijks aanwezig tussen 17.00 en 21.00 uur, en in het weekend ook overdag. Hij of zij helpt met taken zoals het uitdelen van avondeten en drinken, het bijvullen van de voorraad op de kamers en het legen van vuilniszakken.
  • Schoonmaakdienst: De huishoudelijke dienst zorgt ervoor dat uw kamer schoon blijft. Dit gebeurt zes keer per week.
  • Secretariaat: Het klinisch secretariaat bestaat uit medisch secretaresses en doktersassistentes. Zij verzorgen de post, assisteren bij onderzoeken en maken afspraken voor zowel onderzoeken als ontslag.
  • Fysiotherapeut: Een ziekenhuisopname kan ervoor zorgen dat u minder beweegt dan normaal, wat kan leiden tot lichamelijke klachten. De fysiotherapeut helpt u bij het verbeteren van uw conditie, houding en het verminderen van lichamelijke klachten. U kunt via de verpleegkundige een afspraak maken. In het folderrek vindt u folders met adviezen over bewegen in het ziekenhuis.
  • Diëtist: Tijdens uw opname is het belangrijk om infecties via voeding te voorkomen en uw gewicht op peil te houden. De verpleegkundige geeft u een folder met meer informatie over voedingsadviezen bij verminderde weerstand. De diëtist kan, op verzoek, bij u langskomen om uw energie- en eiwitbehoefte te berekenen en samen met u te kijken hoe u deze doelen kunt bereiken.
  • Maatschappelijk werk: Kanker kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks leven en werk. De maatschappelijk werker kan u  (en uw gezin) ondersteunen met hoe u hiermee kunt omgaan. Ook kan ze u helpen met praktische en emotionele problemen die kunnen ontstaan door uw ziekte. U kunt een afspraak maken via de verpleegkundige.
  • Dienst voor Levensoriëntatie en Geestelijke Verzorging: Soms maakt u iets mee dat moeilijk is. Een opname in het ziekenhuis kan zo’n moment zijn. Het kan u uit balans brengen of vragen oproepen. Dan kan het helpen om met iemand te praten. Een geestelijk verzorger is een professionele gesprekspartner. Zij luisteren naar u en helpen u om uw evenwicht terug te vinden.
    In het UMC Utrecht werkt een team van geestelijk verzorgers met verschillende achtergronden: humanistisch, christelijk of islamitisch. U kunt rekenen op een open gesprek, waarbij ú centraal staat. Als u wilt, kunnen wij u ook begeleiden met bijvoorbeeld mindfulness-oefeningen.
    Hebt u behoefte aan een gesprek? Vraag dan de verpleegkundige of arts om een kennismakingsgesprek. U kunt ook zelf bellen naar 088 75 567 57 of mailen naar levensorientatie@umcutrecht.nl.
  • Bureau zorgbemiddeling UMC Utrecht: Denkt u na uw opname zorg nodig te hebben? Bijvoorbeeld hulp thuis of een tijdelijk verblijf in een verzorgingshuis? De transferverpleegkundigen van het bureau zorgbemiddeling denken graag met u mee. In overleg met u en uw arts regelen zij de juiste zorg voor na uw ziekenhuisopname.

De opnamedag uitklapper, klik om te openen

Op de dag van opname meldt u zich op afdeling B2 Oost.

U hebt een opnamegesprek met een verpleegkundige. Via het patiëntenportaal kunt u vooraf al een opnamevragenlijst invullen.

U krijgt uitleg over de behandeling en u kunt aangeven wat u belangrijk vindt tijdens uw verblijf. Daarna wijst de verpleegkundige u uw kamer. Dit kan een één-, twee- of vierpersoonskamer zijn.

U spreekt ook met de afdelingsarts en een apothekersassistente. De arts bespreekt uw ziektegeschiedenis, doet lichamelijk onderzoek en geeft uitleg over de behandeling. Soms worden er afspraken gemaakt voor verdere onderzoeken.

De apothekersassistente bespreekt uw thuismedicatie met u.

Dagindeling uitklapper, klik om te openen

Tijdens uw  opname is er een globale dagindeling:

  • 08.00 uur: Start van de dag met bloedafname, controles en medicijnen. Het ontbijt wordt geserveerd.
  • 09.00 - 11.00 uur: De arts komt bij u langs. U kunt douchen.
  • 10.00 uur: Koffieronde en u kiest de avondmaaltijd via de Infotainment-tablet.
  • 12.00 uur: Medicijnen en lunch.
  • 14.00 - 15.00 uur: Koffieronde en controles. U kunt rusten. U kunt een verpleegkundige vragen een 'niet storen'-briefje op uw deur te plakken.
  • 17.30 uur: Avondeten en medicatie.
  • 20.00 uur: Laatste koffieronde en controles.
  • 22.00 uur: Medicatie. ’s Nachts komt de verpleegkundige af en toe kijken hoe het met u gaat.

Afdelingsregels uitklapper, klik om te openen

Hygiëne en bezoek

Op deze afdeling liggen mensen met een lage weerstand. Hygiëne is daarom erg belangrijk. U krijgt hierover uitleg. Welke hygiënemaatregelen u en uw bezoekers moeten nemen, leest u hieronder:

  • Als u de kamer verlaat, draagt u een chirurgisch mondkapje.
  • Als u de afdeling verlaat, draagt u een FFP1 mondkapje.
  • In het griep- en coronaseizoen gelden aangepaste bezoekregels.
  • Verkoudheid? Dan mag de bezoeker helaas niet komen.
  • Bezoekers desinfecteren altijd de handen bij binnenkomst, vertrek en na toiletbezoek. Na toiletbezoek moeten eerst de handen gewassen worden met water en zeep.
  • Bezoekers met een huid-, luchtweg-, of darminfectie mogen niet op bezoek komen.
  • Kinderen onder 6 jaar mogen niet op bezoek komen tenzij er een aangepaste bezoekafspraak met de afdelingsleiding is gemaakt.
  • Bezoekers dragen schone kleding en schoenen.
  • Binnen 1,5 meter van de patiënt dragen bezoekers een mondmasker.

Geen bloemen en planten

Bloemen en planten zijn niet toegestaan. In aarde of water kunnen bacteriën of schimmels zitten die gevaarlijk zijn. Ook kunstbloemen mogen niet, omdat hier stof op kan komen.

Privacy

Uw medische gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Alleen als u dat wilt, krijgt uw contactpersoon informatie. U kunt hiervoor bij uw opname toestemming voor geven.

Patiëntidentificatie

Bij elke bloedafname of medicijntoediening vragen wij naar uw naam en geboortedatum. Dit is belangrijk om fouten te voorkomen.

De afdeling verlaten

Wilt u van de afdeling af? Overleg dit altijd met uw verpleegkundige. Tijdens bepaalde behandelingen (bijvoorbeeld met chemotherapie) mag u de afdeling niet verlaten. Buiten deze tijden mag het meestal wel, zolang u een FFP1 mondkapje draagt.

U mag de afdeling alleen verlaten om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld naar de Johanne Niemeijer Tuin. Deze is rolstoelvriendelijk en altijd geopend. Volg route C en daarna de bordjes Wilhelmina Kinderziekenhuis. Na 17.00 uur kunt u de tuin binnen via de intercom bij de deur.

Rond het ziekenhuis zijn ook wandelroutes, zie: umcutrecht.nl/nl/ontspanning. Overleg wel eerst met uw verpleegkundige of u het terrein mag verlaten.

Als uw situatie het toelaat, kunt u ook weekend- of feestdagenverlof aanvragen. In het griep- of coronaseizoen kunnen hiervoor andere regels gelden. Vraag hiernaar bij uw verpleegkundige.

Roken

In en rondom het UMC Utrecht mag niet gerookt worden.

Medicatie

Tijdens uw opname kan uw medicatie veranderen. U krijgt de medicijnen via de verpleegkundige. Medicatie kan er anders uitzien dan thuis. Twijfelt u? Vraag het dan aan de verpleegkundige.

U mag uw eigen medicijnen alleen gebruiken als dit met de verpleegkundige is besproken.

Gastenverblijf uitklapper, klik om te openen

Uw partner, familielid of vriend(in) kan overnachten in het gastenverblijf van het UMC Utrecht. U kunt een kamer reserveren of meer informatie krijgen via:

  1. Telefoon: 088 75 691 12 (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur. Bij spoed kunt u ook buiten deze tijden bellen)
  2. Website: www.umcutrecht.nl/gastenverblijf
  3. E-mail: gastenverblijf@umcutrecht.nl

Kamerfaciliteiten uitklapper, klik om te openen

Als u langere tijd bij ons ligt, is het fijn om uw kamer een beetje eigen te maken. U mag bijvoorbeeld uw eigen kussen, dekbed, muziek, posters of computer meenemen. Let wel op: u bent zelf verantwoordelijk voor uw spullen. Laat geen waardevolle dingen zichtbaar liggen als u weggaat. U kunt waardevolle spullen opbergen in de afsluitbare kast.

De schoonmaakdienst verplaatst geen spullen. Zorg dus dat uw kamer goed schoon te maken is.

Infotainment

Boven uw bed hangt een tablet. Hiermee kunt u:

  • Gratis tv kijken en radio luisteren
  • Bellen naar vaste nummers in Nederland (gratis)
  • Bellen naar mobiele of buitenlandse nummers (tegen betaling)
  • Gebruikmaken van internet (gratis)
  • Uw avondmaaltijd bestellen

De tablet werkt met een aanraakscherm. Uw mobiele telefoon mag u gewoon gebruiken op de afdeling.

Oproepsysteem

Naast de lichtknop bij uw bed zit een knop met een rood kruis. Drukt u op deze knop, dan roept u de verpleegkundige.

Afdelingsfaciliteiten uitklapper, klik om te openen

Dagverblijf

Hier kunt u buiten het corona- en griepseizoen bezoek ontvangen of even ontspannen.

Koffie en thee

Bezoekers kunnen koffie en thee halen in het keukentje tussen kamer 14 en 15.

Mee lunchen

Bezoekers kunnen, in overleg met de voedingsassistente, tegen vergoeding een lunch bestellen van de buffetkar.

Toilet voor bezoekers

Bezoekers mogen geen gebruik maken van het toilet op uw kamer. Zij kunnen naar het bezoekerstoilet bij de polikliniekbalie op de afdeling.

Patiëntenkoelkast

Er is een koelkast voor patiënten op de gang tussen kamer 14 en 15 (B2 Oost), en tussen kamer 40 en 41 (B2 West). U mag hier eigen producten bewaren. Zet uw naam en de datum op een sticker (deze vindt u in een bakje aan de muur). Producten die over datum zijn of langer dan 24 uur open zijn, gooien wij weg.

Restaurant de Brink

Als u van de verpleging de afdeling mag verlaten, mag u samen met uw bezoek eten in restaurant De Brink. U kunt hiervoor een maaltijdbon vragen aan de voedingsassistente. Let op: u moet zelf zorgen dat u voeding kiest die past binnen de richtlijn ‘hygiënische voeding’. In het folderrek vindt u een folder over deze voedingsrichtlijn.

Restaurant De Brink ligt bij de hoofdingang, op de begane grond (0-laag). U volgt de borden vanaf de ingang.

Openingstijden:

  • Maandag t/m vrijdag: 9.00 - 19.00 uur
  • Weekenden en feestdagen: 11.30 - 19.00 uur

Ontslag uitklapper, klik om te openen

Als u bijna naar huis mag, hebt u een gesprek met de verpleegkundige. U bespreekt dan:

  • Waar u thuis op moet letten
  • Bij welke klachten u contact moet opnemen met het ziekenhuis

De contactgegevens van de afdeling staan voorin deze folder.
Heeft u na het lezen nog vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundigen.

Ook krijgt u een ‘ontslagenquete’ met vragen over hoe u de opname heeft ervaren. De resultaten van de enquête gebruiken wij om de afdeling te verbeteren.

Route naar verpleegafdeling B2 Oost uitklapper, klik om te openen

U komt via de hoofdingang binnen op niveau 1. Loop rechtdoor, langs de winkeltjes, en sla vóór de liften rechtsaf. Aan het einde van de gang vindt u de liften van de B-vleugel. Neem de lift naar de 2e verdieping.

Stap uit en ga rechtsaf. U ziet dan de balie van de polikliniek Hematologie en Medische Oncologie. Achter de rode klapdeuren is de verpleegafdeling. Meld u bij de balie.

Instagram uitklapper, klik om te openen

De afdeling Hematologie heeft ook een eigen Instagrampagina waarop filmpjes staan over de afdeling. Ook zijn er filmpjes te vinden met een rondleiding of uitleg over behandelingen. Meer zien? De pagina heet 'hematologie_umcu'.

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u bij telefonisch contact uw afsprakenkaart met patiëntnummer bij de hand houden?

Polikliniek Hematologie (Oncologisch)

088 75 576 55

poli-hematologie@umcutrecht.nl

De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet