Terug

Borstamputatie

Borstamputatie

Bij een borstamputatie of “ablatio” wordt een insnijding gemaakt, waarbij onderhuids het borstklierweefsel wordt verwijderd. De borstspier blijft behouden. Soms is het mogelijk de tepel te sparen. Een amputatie wordt vaak gecombineerd met een schildwachtklierprocedure. Als een amputatie gecombineerd wordt met het chirurgisch verwijderen van de okselklieren wordt de operatie een gemodificeerde radicale mastectomie (GRM) genoemd. Soms is het nodig om ook na een amputatie aanvullend te bestralen. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt 1 of 2 dagen.

 • Tijdens de behandeling

  We kunnen een borstamputatie op twee manieren uitvoeren:

  • Ablatio
   Bij deze ingreep verwijdert de chirurg de hele borst. De borstspier blijft wel behouden.
  • Gemodificeerde radicale mastectomie
   Bij deze ingreep neemt de chirurg tegelijkertijd de hele borst én de lymfeklieren van de oksel weg (een okselkliertoilet). De chirurg maakt daarvoor één insnijding. Die loopt dwars over de borst. De chirurg verwijdert ook de tepel.

  Voor een borstamputatie bent u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. U verblijft dan op de afdeling Chirurgie (C4 Oost).

  U kunt hier de folder 'Amputatie van de borst' lezen.

  Plastische chirurgie - borstreconstructie standaard in behandelplan

  Al jaren maakt de plastisch chirurg standaard deel uit van ons multidisciplinaire behandelteam. Voor iedere patiënt die behandeld moet worden voor borstkanker wordt bekeken of het aanbieden van directe plastisch chirurgische reconstructie nodig is.  Dit noemen we 'borstcontour-sparende chirurgie.
  Het aantal directe borstreconstructies na borstamputatie ligt in het UMC'Utrecht ruim boven het landelijk gemiddelde.

 • Na de behandeling

  Aanvullende radiotherapie (bestraling)

  Na een borstamputatie is bestraling meestal niet nodig. In sommige gevallen nog wel. Bijvoorbeeld als de tumor groter is dan 5 cm of als we tumorcellen in meer dan 3 lymfeklieren hebben gevonden.

  Onderzoek van het weefsel

  Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel en de lymfeklieren onder de microscoop. De patholoog kijkt in het weggenomen weefsel of de tumor in zijn geheel is verwijderd. Bovendien bekijkt hij de grootte, groeiwijze, hormoongevoeligheid en delingssnelheid van de tumor. Ook onderzoekt hij de weggehaalde lymfeklier(en). Hij kijkt of er kankercellen in zitten.

  Borstprothese

  Bij een deel van de patiënten wordt door de plastisch chirurg direct een reconctructie van de borst gemaakt. De andere (vrouwelijke) patiënten krijgen na borstamputatie veelal een uitwendige borstprothese.

  De folder 'Borstprothesen' kunt u hier lezen.

  Uitslag

  Na ongeveer veertien dagen is de uitslag van het weefselonderzoek bekend. Met de uitslag bepalen we of er nog een operatie nodig is om meer weefsel weg te nemen en of er een aanvullende behandeling nodig is met bestraling, chemotherapie of hormonale therapie. Uw arts bespreekt de uitslag en de eventuele vervolgbehandeling uitgebreid met u op de polikliniek.

 • Gevolgen

  Lichamelijke gevolgen

  Na een borstamputatie mist u een borst. Dat is een pijnlijk gemis. Uw lichaamsvorm is niet symmetrisch meer. Het kost tijd om weer vertrouwd te raken met uw lichaam. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw lichaamsvorm te corrigeren. U kunt kiezen voor een reconstructie van de borst. Dat kan met een inwendige prothese (een implantaat). Een andere manier is de borst reconstrueren met weefsel uit het eigen lichaam (een huidflap). U kunt ook kiezen voor een uitwendige prothese. Die draagt u los in een aangepaste bh. Tenslotte zijn er ook vrouwen die liever geen figuurcorrectie willen. Elke keuze is goed; als u maar kiest wat het beste bij u past.

  Emotionele gevolgen

  Een borstamputatie grijpt in uw leven in. Naast steun uit uw eigen omgeving kunt u op meer plaatsen hulp krijgen bij uw verwerking. De BorstkankerVereniging Nederland biedt lotgenotencontact. Als u behoefte hebt aan professionele psychosociale hulp kunt u contact opnemen met het Helen Dowling Instituut of met de Stichting Amarant.

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Tips voor het gesprek

Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Operatie

Dit is algemene informatie over de operatie. Of de onderstaande informatie op u van toepassing is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw zorgverlener bespreekt dit met u.

Anesthesie (verdoving of narcose)

Dit is algemene informatie over anesthesie (verdoving of narcose). De anesthesioloog geeft u tijdens het ‘preoperatief spreekuur’ meer uitleg over anesthesie.

Contact

Hebt u vragen over een borstamputatie? Neem dan contact op met de mammapoli.

088 75 505 55
Maandag tot en met vrijdag van
8.30 tot 17.00 uur

Overige informatiebronnen