Borstamputatie
Borstamputatie
Bij een borstamputatie of “ablatio” wordt een insnijding gemaakt, waarbij onderhuids het borstklierweefsel wordt verwijderd. De borstspier blijft behouden. Soms is het mogelijk de tepel te sparen. Een amputatie wordt vaak gecombineerd met een schildwachtklierprocedure. Als een amputatie gecombineerd wordt met het chirurgisch verwijderen van de okselklieren wordt de operatie een gemodificeerde radicale mastectomie (GRM) genoemd. Soms is het nodig om ook na een amputatie aanvullend te bestralen. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt 1 of 2 dagen.
Wat moet u meenemen?
Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Tips voor het gesprek
Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Operatie
Dit is algemene informatie over de operatie. Of de onderstaande informatie op u van toepassing is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw zorgverlener bespreekt dit met u.

Anesthesie (verdoving of narcose)
Dit is algemene informatie over anesthesie (verdoving of narcose). De anesthesioloog geeft u tijdens het ‘preoperatief spreekuur’ meer uitleg over anesthesie.

Contact
Hebt u vragen over een borstamputatie? Neem dan contact op met de mammapoli.
Overige informatiebronnen
- De BorstkankerVereniging Nederland; lotgenotencontact
- Helen Dowling Instituut; professionele psychosociale hulp
- NL Net Lymfoedeem
- B-Bewust; goed voorbereid het gesprek met uw arts in