Terug

Centrum voor Immuunziekten

Binnen het Centrum voor Immuunziekten onderzoeken en behandelen we mensen met ziekten van het immuunsysteem. Denk aan ziekten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, astma en afweerstoornissen. De zorg verbeteren voor mensen die hier last van hebben. Daar werken we iedere dag hard aan en daar zijn we goed in.

Nieuws 

Chronische immuunziekten: onze expertise

Chronische immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohncolitis ulcerosa en afweerstoornissen, hebben op het oog misschien niets met elkaar te maken. Ze uiten zich bijvoorbeeld in verschillende lichaamsdelen. Maar allemaal hebben ze een ding gemeen: het immuunsysteem werkt niet zoals het hoort. In het Centrum voor Immuunziekten benaderen we al deze ziekten vanuit het immuunsysteem omdat we denken dat daar de oplossing ligt. Al onze experts op het gebied van zorg en onderzoek werken in het centrum samen.

Zeldzame ziekten

De Nederlandse Federatie van universitaire medische centra (NFU) heeft het UMC Utrecht aangewezen als Expertisecentrum voor de volgende zeldzame ziekten:

  • Afweerstoornissen bij kinderen en bij volwassenen
  • Oogontstekingen (uveitis)
  • Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) bij kinderen en bij volwassen
  • Systemische auto-immuunziekten

Wat is een chronische immuunziekte?

Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten:

  • De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma)
  • De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
  • De afweer is te zwak en richt zich onvoldoende naar binnen (lichaam ruimt verkeerde cellen zoals kanker niet op)
  • De afweer is te zwak en richt zich onvoldoende op externe factoren (afweerstoornissen, bijvoorbeeld een stoornis in de aanmaak van antistoffen) 

Patienten en artsen vertellen over leven met een chronische afweerstoornis

Utrecht Exposoom Hub

De Utrecht Exposoom Hub combineert onderzoek naar zowel het interne als externe exposoom (met focus op het microbioom). Door het combineren van onderzoek willen we succesvolle strategieën te ontwikkelen voor preventie en behandeling van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen, infectieziekten en immuunziekten.

Utrecht Molecular Immunology Hub

In de Utrecht Molecular Immunology Hub hebben onderzoekers met complementaire expertise op het gebied van biologie, proteomica, glycobiologie en functionele immunologie hun krachten gebundeld. Samen trachten ze te begrijpen hoe het immuunsysteem functioneert en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe manieren van immuuntherapie, het verbeteren van onze immuunrespons en daarmee het welzijn van ons leven. In de Hub werken wetenschappers van UMC Utrecht en de faculteiten Diergeneeskunde en Natuurwetenschappen samen om nieuwe methoden voor de behandeling van kanker en infectieziekten te ontwikkelen.

I&I Cohort

In het I&I Cohort volgen we gedurende een langere periode een grote groep mensen met een chronische immuunziekte tijdens hun reguliere behandeling. We vragen hen om vragenlijsten in te vullen en ook nemen we af en toe bloed af. Hiermee proberen we patronen te ontdekken die kunnen bijdragen aan meer kennis over het ontstaan van immuunziekten, betere diagnosemethoden én betere behandelingen.

TWIN-Studie

In de TWIN-studie onderzoeken wij welke effecten omgevingsfactoren, voeding, veranderingen in het afweersysteem, de darmflora, de functie van het darmslijmvlies, metabolieten en genetische factoren hebben op (het ontstaan van) chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD), namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

TWIN-studie

Lid wereldwijd netwerk immunologie

Het UMC Utrecht is erkend als Center of Excellence door de Federation of Clinical Immunology Societies (FOCIS). Met deze erkenning maakt zij deel uit van een wereldwijd netwerk. FOCIS vertegenwoordigt meer dan 65.000 klinische en preklinische onderzoekers die wereldwijd werkzaam zijn in verschillende ziektebeelden waarbij de afweer (het immuunsysteem) een grote rol speelt. Voorbeelden hiervan zijn allergie, astma, reuma, kanker, oogziekten, infecties en orgaantransplantatie.