Terug

Bloedonderzoek

Met bloedonderzoek kunnen wij mogelijk de oorzaak van uw klachten vinden. Bij een bloedonderzoek nemen we een of meerdere buisjes bloed af uit een ader, meestal in uw arm.

Wat is Bloedonderzoek

Nadat we bloed hebben afgenomen, gaat het naar het laboratorium. Daar doen we verschillende onderzoeken, afhankelijk van uw klachten:

  • Bij hematologisch bloedonderzoek kijken we naar het aantal en de vorm van de verschillende typen bloedcellen en de hoeveelheid hemoglobine (een eiwit dat zuurstof transporteert) in het bloed.  
  • Bij klinisch chemisch onderzoek kijken we welke (afval)stoffen u in uw bloed hebt.  
  • Bij serologisch en immunologisch onderzoek bekijken we hoe het afweersysteem van uw lichaam werkt.  
  • Bij microbiologisch onderzoek sporen we ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen op.
  • Bij genetisch onderzoek zoeken we naar eventuele afwijkingen in uw DNA of naar dragerschap van een erfelijke aandoening.  
  • Bij bloedstollingonderzoek sporen we afwijkingen in de bloedstolling op.  
  • Bij bloedtransfusieonderzoek vergelijken we uw bloedgroep en rhesusfactor met die van de bloeddonor. Ook doen we een zogenaamde kruistest in het laboratorium. Hierbij brengen we een beetje van uw bloed in contact met het bloed van de donor om te voorkomen dat ongewenste reacties optreden als u het donorbloed krijgt.

Voorbereiding

Voor sommig bloedonderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u na 24.00 uur op de dag van het onderzoek niet meer mag eten of drinken tot na het bloedprikken.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tijdens het onderzoek

Bloed afnemen

Uw huid wordt gedesinfecteerd op de plek waar we uw bloed gaan afnemen. Meestal is dat aan de binnenkant van uw elleboog of onderarm. Soms verdoven we dat stukje huid. De arts neemt een of twee buisjes van uw bloed af. Na afloop krijgt u een pleister op het wondje.

Na het onderzoek

U laat de pleister minstens een dag zitten. U hebt verder geen last van uw wondje en u mag alles doen. De kans bestaat dat het wondje soms nabloedt.

Hebt u vragen?

U kunt bij uw behandelend arts terecht als u meer informatie wilt over bloedonderzoek.