Terug

Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

Op de polikliniek maag-, darm-, en leverziekten onderzoeken en behandelen wij mensen met klachten aan het maag-darmstelsel. U kunt bij ons terecht voor een heldere diagnose en passende behandeling. Indien nodig verwijzen wij u door naar onze afdeling endoscopie of de dagbehandeling MDL. Voor elke onderdeel van het maag-darmstelsel hebben wij gespecialiseerde MDL-artsen. Onze grootste expertise ligt op het gebied van IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), leverziekten en (verdenking op) kanker aan het maagdarmstelsel.

Mijn patiënt doorverwijzen

Onze expertise

Wij zijn op de polikliniek maag-, darm-, en leverziekten gespecialiseerd op het gebied van IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), leverziekten en kanker aan het maag-darmstelsel. Bij verdenking op kanker aan het maag-darmstelsel zien wij u op onze speciale polikliniek Sneldiagnostiek. Naast gespecialiseerde MDL-artsen, staan er voor elk van deze deelspecialismen verpleegkundig specialisten klaar. 

Wetenschappelijk onderzoek

Als onderdeel van het UMC Utrecht doen wij als afdeling MDL binnen een academisch ziekenhuis wetenschappelijk onderzoek. Dit is voornamelijk gericht op onze expertisegebieden als IBD, leverziekten en kanker aan het maag-darmstelsel.

Wat kunt u van ons verwachten?

Op de polikliniek maag-, darm-, en leverziekten doen wij onderzoek naar uw klachten aan het maag-darmstelsel. Het maag-darmstelsel bestaat uit de slokdarm, de maag, de dunne en dikke darm, de lever, de galwegen en de alvleesklier. Doel van de onderzoeken is het achterhalen van de oorzaak van uw klachten. Aan de hand van uw klachten vinden eventueel vervolgonderzoeken of behandelingen plaats. 

Werkwijze verwijzen naar de polikliniek MDL

Uw huisarts of medisch specialist (bijvoorbeeld van een ander ziekenhuis) verwijst u naar onze polikliniek. Deze verwijzing wordt door één van onze artsen beoordeeld en ingedeeld op urgentie. Daarna wordt uw verwijzing ingepland. U krijgt uw afspraakbevestiging thuisgestuurd.

Afwijzing

Door drukte op de polikliniek MDL kunnen we helaas niet iedereen op korte termijn helpen. We maken daarom keuzes welke patiënten we wel en niet kunnen helpen. Door onze expertise richten wij ons voornamelijk om mensen met complexe aandoeningen. Het kan daarom voorkomen dat wij uw verwijzer adviseren u door te verwijzen naar een ander ziekenhuis. 

Samenwerking met het Diakonessenhuis

Wij werken nauw samen met het Diakonessenhuis. Door als ziekenhuizen met elkaar samen te werken, zorgen we ervoor dat u altijd snel de beste zorg op de juiste plek krijgt. Het Diakonessenhuis en UMC Utrecht hebben hun eigen expertisegebieden. Dat betekent vertrouwd en dichtbij als het kan, specialistisch als het nodig is. De verwijzing loopt zoals gebruikelijk via de huisarts. Als u naar het UMC Utrecht bent verwezen, kan het zijn dat wij u vanwege uw klachten adviseren om naar het Diakonessenhuis te gaan. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. 

T 088 75 562 76

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.

Route

  • U komt het UMC Utrecht binnen via de hoofdingang op niveau 1.
  • Volg route L naar de poliklinieken.
  • Neem de trap of lift naar beneden, naar niveau 0.
  • De polikliniek maag-, darm- en leverziekten heeft receptienummer 21A.
  • Plan uw route naar het UMC Utrecht

Onze zorgverleners

Op de polikliniek werken MDL-artsen, artsen in opleiding tot MDL-arts en verpleegkundig specialisten. Artsen in opleiding tot MDL-arts zijn volwaardig afgestudeerde artsen en specialiseren zich op maag-, darm- en leverziekten. Dit gebeurt onder supervisie van een MDL-arts. Op de polikliniek houden verpleegkundig specialisten zelfstandig spreekuur. 

Klik op de zorgverlener om zijn of haar persoonlijke profielpagina te zien. Hier vindt u onder andere een video waarin zij hun expertisegebieden uitleggen.