Terug

Tofa Predict: onderzoek onder mensen met artritis psoriatica

Veel patiënten met artritis psoriatica moeten meerdere geneesmiddelen proberen voordat er een behandeling is gevonden die goed aanslaat en geen bijwerkingen geeft. Met dit onderzoek willen we in de toekomst kunnen "voorspellen" welk geneesmiddel het beste zal werken bij de individuele patiënt. Het kan zijn dat sommige mensen goed reageren op de gebruikelijke behandeling. Het kan ook zijn dat sommige mensen meer baat hebben als ze starten met het nieuwe middel tofacitinib.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is voorspellen welke patiënten met artritis psoriatica baat hebben bij een behandeling met het nieuwe geneesmiddel tofacitinib. Tofacitinib is een middel welke op dit moment goedgekeurd is voor de behandeling van reumatoïde artritis.

Op dit moment is het middel nog niet goedgekeurd voor de behandeling van artritis psoriatica. Wel hebben verschillende klinische studies al een gunstig effect laten zien in patiënten met artritis psoriatica. De werking en veiligheid van tofacitinib vergelijken we met de werking en veiligheid van behandeling met methotrexaat en Etanercept. Methotrexaat en Etanercept worden al gebruikt voor de behandeling van artritis psoriatica.

Om het effect van de behandeling nauwkeurig te bepalen, zullen we ook scans van de gewrichten doen tijdens de studie (röntgenfoto’s, PET(CT) scan van het hele lichaam en MRI-scan van de enkels).

Vooraf en tijdens het onderzoek zullen we bloedmonsters afnemen om het bloed te bestuderen met nieuwe laboratoriumtechnieken. Daarmee hopen we de voorspellers ("biomarkers") te vinden van het best werkende geneesmiddel, zodat patiënten met artritis psoriatica in de toekomst een behandeling op maat kunnen krijgen.

Het onderzoek zal plaatsvinden in verschillende ziekenhuizen in Nederland. 

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

In het onderzoek zijn twee 'armen'.

Voor beide armen zijn we op zoek naar mensen met artritis psoriatica met een leeftijd tussen de 18 en 75 jaar, waarbij er twee of meer gewrichten pijnlijk en gezwollen zijn.

In arm 1 kunnen patiënten deelnemen die nog geen behandeling met medicatie krijgen voor de artritis psoriatica en nog niet eerder zijn behandeld met zogenoemde biologicals of reumaremmende medicatie.

In arm 2 kunnen patiënten deelnemen die de standaard behandeling van MTX op de hoogst verdraagbare dosering hebben en daarbij de artritis toch opspeelt en nog niet eerder zijn behandeld met een biological.

Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in?

Screening

We bepalen of u kunt meedoen aan de hand van de ernst van de ziekte, uw huidige/eerdere behandeling(en) en uw medische gezondheid. U wordt ook getest op HIV, hepatitis B en hepatitis C, zoals gebruikelijk als u start met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Als u een van deze ziektes hebt, zullen wij u dit vertellen. Als u dit niet wilt weten, kunt u niet meedoen aan dit onderzoek. De kosten voor deze zogeheten screening hoeft u niet zelf te betalen.

Behandeling

De helft van de proefpersonen krijgt behandeling met tofacitinib en de andere helft met methotrexaat of etanercept. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. Na de loting weet uzelf, de arts en de onderzoeker(s) welke behandeling gestart gaat worden. Iedereen in dit onderzoek krijgt behandeling met een werkzame stof (er is geen zogeheten "placebo" groep).

Bezoeken en metingen

Het onderzoek duurt in totaal twee jaar. Voor het onderzoek is het nodig dat u minstens vier keer per jaar naar het ziekenhuis komt. De duur van een bezoek aan het ziekenhuis wisselt. Op de eerste studiedag moet u rekenen op een hele dag in het ziekenhuis. Op veel andere dagen zal het bezoek minder lang in beslag nemen, ongeveer 30 tot 60 minuten.

De bezoeken die bij dit onderzoek horen, vallen grotendeels samen met de normale poliklinische bezoeken bij uw arts/behandelaar. Tijdens deze bezoeken zal een onderzoeker of onderzoeksverpleegkundige een aantal extra dingen bij u navragen en extra lichamelijk onderzoek verrichten. Ook zullen er specifiek voor het onderzoek scans worden verricht (MRI scan & PET-CT scan), bloedafnames plaatsvinden en zal u worden gevraagd om vragenlijsten in te vullen.

Het kan soms zijn dat sommige onderdelen van het onderzoek (bijvoorbeeld een scan van de gewrichten) niet op dezelfde dag gepland kunnen worden als de poliklinische controle en dat kan soms leiden tot een extra bezoek aan het ziekenhuis.

Geïnteresseerd in deelname?

Hebt u vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen, dan kunt u contact opnemen met de researchverpleegkundigen:

Telefoon: 088 75 504 35

Het is niet zeker dat u kunt deelnemen na aanmelding. De onderzoeksarts beoordeelt eerst, aan de hand van de medische gegevens, of u voldoet aan alle criteria voor deelname.

Wie zijn de onderzoekers?

Het onderzoeksteam bestaat uit:

Hoofdonderzoeker:

Prof. dr. J.M. van Laar

Uitvoerend onderzoekers:

Drs. N.L.A. Vincken

Drs. N.J. Kleinrensink

Drs. J.N. Pouw

Verpleegkundigen:

Mw. K. Schrijvers, mw. J. Nijdeken, mw. A. Cirkel

Door wie is het onderzoek gefinancierd?

Dit onderzoek is opgezet door de onderzoekers van het UMC Utrecht en wordt gefinancierd door het bedrijf Pfizer.

Dankwoord

Wij danken alle deelnemers aan het onderzoek hartelijk! Alleen hierdoor is het mogelijk voor ons om dit soort onderzoek uit te voeren en we hopen hiermee uiteindelijk de zorg voor patiënten te kunnen verbeteren.

Deze pagina is het laatst bewerkt op

22 juli 2020