Terug

Moyamoya

Moyamoya

Bij moyamoya ontstaat er geleidelijk een vernauwing van de grote slagaders in de hersenen. Om de hersenen toch van voldoende bloed te voorzien, groeit er een netwerk van kwetsbare haarvaten om de vernauwde bloedvaten heen.

Meer over moyamoya

Wat is moyamoya?

Bij moyamoya ontstaat er een netwerk van kleine bloedvaatjes om vernauwde slagaders heen. Dat netwerk is erg kwetsbaar: de haarvaatjes kunnen makkelijk knappen, waardoor er een bloeding in het hersenweefsel ontstaat. Maar de bloedtoevoer via het kwetsbare netwerk kan ook tekort schieten zodat bepaalde delen van de hersenen te weinig bloed en zuurstof krijgen. In beide gevallen kan er sprake zijn van (tijdelijke) uitvalsverschijnselen. Meestal ontstaat deze aandoening bij kinderen tot tien jaar en bij volwassenen tussen de dertig en veertig jaar. 

Moyamoya en het UMC Utrecht

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met moyamoya. We kunnen moyamoya nog niet genezen. Maar bij bepaalde patiënten kunnen we een gezonde slagader van buiten de schedel naar een bedreigd gebied in de hersenen verplaatsen. Het bedreigde gebied krijgt dan weer voldoende bloed. Dit is een extracraniële-intracraniële bypass. Onze neurochirurgen zijn de enigen in Nederland die de bypassoperatie uitvoeren.
 

Doneren

Onderzoek naar moyamoya

‘De ziekte van moyamoya’. Veel mensen zullen er ongetwijfeld nog nooit van gehoord hebben. Deze zeldzame, maar ook zeer heftige en progressieve ziekte komt voor bij kinderen en jong volwassenen en leidt tot TIAs en beroertes. Er is meer onderzoek nodig om de vooruitzichten voor jonge patiënten met moyamoya te verbeteren. In het UMC Utrecht/WKZ worden ongeveer 10-15 patiënten per jaar gediagnosticeerd met moyamoya.

Steun!

Het onderzoek naar moyamoya waar Vrienden WKZ voor werft is bedoeld voor zowel kinderen als jong volwassenen. We hopen dat u dit project wilt steunen, om deze jonge patiënten een beter toekomstperspectief te geven.

Onderzoek

De meest voorkomende onderzoeken bij de diagnose en behandeling van een beroerte zijn:

Bij het neurologisch onderzoek gaan we de belangrijkste functies van het zenuwstelsel na.

Voor bloedonderzoek nemen we een of meerdere buisjes bloed af uit een ader.

Een mri (magnetische resonantie imaging) is een scan die een afbeelding van de hersenen maakt. Een variant op de mri-scan is de fmri, of functionele mri. Hiermee kan de plaats van hersenactiviteit bepaald worden. Dit onderzoek wordt veel gedaan om meer informatie te krijgen over taal.

Bij een ct-scan brengen we met behulp van röntgenstraling bijvoorbeeld lichaamsdelen, organen of bloedvaten in beeld.

Met een duplex-onderzoek controleren we de beide halsslagaders van de hals op vernauwingen.

Met een hartfilmpje kijken we of een hartritmestoornis de oorzaak is van de beroerte.

Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij we de bloedvaten beter kunnen zien.

Behandeling

Doel van de behandeling

De behandeling bij een beroerte heeft vier doelen:

  • beperken van de hersenschade
  • voorkomen van een nieuwe beroerte
  • herstellen en/of opnieuw aanleren van beschadigde functies (revalideren)
  • verbeteren van de kwaliteit van leven

Behandeling op maat

Elke patiënt is anders. Het type beroerte dat u hebt gehad, bepaalt steeds weer uw specifieke behandeling. Bij een infarct willen we de verstopping van het bloedvat wegnemen en een nieuwe verstopping voorkomen. De behandeling stemmen we volledig af op uw individuele zorgbehoeften.

Meer informatie

Patiëntenverenigingen zijn een bron van goede informatie en bieden vaak de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten. Patiënten en familie kunnen veel steun ondervinden van zo'n verening. Op het gebied van beroerte zijn er verschillende verenigingen actief:

  • Hersenletsel.nl: vereniging die opkomt voor de belangen van mensen die zelf een beroerte hebben gehad of mensen die in hun naaste omgeving iemand hebben die door een beroerte is getroffen.

Contact en afspraak

Hebt u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek cerebrovasculaire ziekten.