Schildklierkanker
Schildklierkanker
Bij schildklierkanker zit er een kwaadaardig gezwel, een tumor, bij de schildklier. Deze ontstaat door een ongeremde celdeling in of bij de schildklier. Schildklierkanker komt vooral voor bij mensen die op jonge leeftijd bestraald zijn op het hoofd, de hals of de borst. De vormen van schildklierkanker die het meest voorkomen, zijn vaak goed te behandelen.
Symptomen Schildklierkanker uitklapper, klik om te openen
Schildklierkanker komt vooral voor bij mensen die op jonge leeftijd bestraald zijn op het hoofd, de hals of de borst. De vormen van schildklierkanker die het meest voorkomen, zijn vaak goed te behandelen.
Klachten die kunnen voorkomen bij schildklierkanker zijn:
- u voelt een gezwel in uw hals, soms is deze pijnlijk
- uw schildklier wordt groter
- uw schildklier voelt hard aan
- u hebt een hese stem
- u kunt moeilijker slikken
Als u deze klachten hebt, betekent dat niet automatisch dat u ook schildklierkanker hebt. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. Wanneer u deze klachten langer dan drie weken hebt, kunt u het beste naar uw huisarts gaan.
Als het nodig is, verwijst de huisarts u door naar een specialist. Meestal is dat een internist-endocrinoloog of een chirurg.
Oorzaken Schildklierkanker uitklapper, klik om te openen
Wat is schildklierkanker?
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al die ziekten hebben iets met elkaar gemeen. Het normale proces van lichaamscellen die zichzelf delen en vernieuwen is verstoord. Daardoor komt er een ongeremde celdeling op gang. Deze cellen kunnen door gezond lichaamsweefsel heen groeien en dat brengt schade toe aan lichaamsfuncties.
Bij schildklierkanker begint de ongeremde celdeling in de schildklier. Als u één harde knobbel op de schildklier hebt, dan is de kans groot dat deze kwaadaardig is. Kwaadaardig betekent:
- de kankercellen kunnen door ander lichaamsweefsel heen groeien
- de kanker kan zich door het lichaam verspreiden via bloed en lymfevaten (uitzaaien)
Op de pagina Over kanker vindt u meer informatie.
De schildklier
De schildklier zit in uw hals, onder de adamsappel. De schildklier maakt hormonen aan. Deze zorgen er onder meer voor dat uw lichaam eten omzet in energie. Maar ook voor:
- de snelheid van uw hartslag
- de snelheid van uw ademhaling
- uw huid
- uw groei
- hoe warm of hoe koud u het hebt
- vruchtbaarheid
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of u schildklierkanker hebt. Vaak voeren we een combinatie van deze onderzoeken uit. Voorbeelden van onderzoeken zijn:
- Een bloedonderzoek
- Een schildklierscan (hierop kunnen we zien of het gezwel schildklierhormoon maakt)
- Een biopsie (met een naald halen we een stukje weefsel weg dat we nader onderzoeken)
- Een echografie (onderzoek met geluidsgolven) van de buik om organen en weefsels zichtbaar te maken
Sneldiagnostiek
Om snel duidelijkheid te krijgen over een verdenking van schildklierkanker kunt u bij het UMC Utrecht Cancer Center terecht voor sneldiagnostiek.
Behandeling Schildklierkanker uitklapper, klik om te openen
De vormen van schildklierkanker die het meest voorkomen, zijn vaak goed te behandelen.
Schildklierkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van uw situatie. Mogelijke behandelingen zijn
- chirurgie (een operatie)
- behandeling met radioactief jodium
- in zeldzame gevallen: medicijnen (chemotherapie)
- in zeldzame gevallen: bestraling (radiotherapie)
Curatief of palliatief
Een curatieve behandeling is een behandeling die als doel heeft u te genezen. Bij de meest voorkomende vorm van schildklierkanker is de overleving erg goed. Tien jaar na de behandeling is meer dan 90% van de patiënten nog in leven.
In een heel enkel geval is genezing van niet meer mogelijk. De kanker is dan uitgezaaid naar organen ver buiten de schildklier. Dat wil niet zeggen dat de behandeling dan stopt. We behandelen dan verder met een nieuw doel: zo lang mogelijk leven met een goede kwaliteit en zo weinig mogelijk nare verschijnselen. We noemen dat palliatieve zorg en behandeling.
Emotionele gevolgen
De boodschap: ‘u hebt kanker’ is vaak verpletterend. Alles is ineens anders: toekomst, gezinsleven, werk, gedachten … Het is logisch dat het evenwicht in uw bestaan verstoord is. En dat dat een tijd duurt, zelfs als u met succes behandeld bent. Veel mensen ondervinden belangrijke steun van hun familie en vrienden. En van hun behandelende arts en verpleegkundigen. Toch is het heel normaal om een beroep te doen op extra ondersteuning buiten uw eigen kring.
Er zijn verschillende vormen van hulp en ondersteuning bij kanker.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
- Meer informatie vindt u in het informatiedossier Schildklierkanker op de website kanker.nl.
- Als u schildklierkanker hebt, kunt u voor vragen, adviezen en lotgenoten vaak ook terecht bij patiëntenorganisaties zoals de Schildklier Organisatie Nederland.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.
Contact uitklapper, klik om te openen
Poliklinieken
Polikliniek Oncologische chirurgie
Contact
T. 088 75 569 01 (van 8.30 tot 16.00 uur)
Postadres
UMC Utrecht
Polikliniek Oncologische chirurgie
Huispostnummer L 01.629
Postbus 85500
3508 GA Utrecht
Contact
T. 088 75 563 03 (van 08.00 tot 17.00 uur)
Postadres
UMC Utrecht
Polikliniek Endocrinologie
Huispostnummer L 00.408
Postbus 85500
3508 GA Utrecht