Cerebrale sinustrombose
Cerebrale sinustrombose
Een cerebrale sinustrombose is een zeldzame vorm van beroerte. Bij een cerebrale sinustrombose raken een of meerdere grote aders (sinussen) in de hersenen verstopt door een stolsel.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Wat is een cerebrale sinustrombose?
Bij een cerebrale sinustrombose zijn de sinussen verstopt, en wordt het bloed niet goed uit bepaalde delen van de hersenen afgevoerd. Daardoor vallen die hersendelen uit. Een gevolg van het uitvallen van hersendelen is bijvoorbeeld invaliditeit.
Wie krijgen cerebrale sinustrombose?
Ongeveer tachtig procent van de patiënten herstelt goed, maar soms blijven neurologische uitvalsverschijnselen bestaan en klachten blijven aanwezig in de vorm van hoofdpijn en geheugen- en concentratiestoornissen. Een cerebrale sinustrombose komt op alle leeftijden voor. Driekwart van de patiënten is vrouw: de aandoening is een bekende, maar niet vaak voorkomende, complicatie van een zwangerschap.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
De meest voorkomende onderzoeken bij de diagnose en behandeling van een beroerte zijn:
- neurologisch onderzoek
Bij het neurologisch onderzoek worden de belangrijkste functies van het zenuwstelsel nagegaan. We controleren bijvoorbeeld de spierkracht, de reflexen en de coördinatie. - bloedonderzoek
Voor bloedonderzoek nemen we één of meerdere buisjes bloed af uit een ader. In het laboratorium meet de laborant onder meer de suiker- en vetstofwisseling en de nierfunctie. - mri-scan
Een mri (magnetische resonantie imaging) is een scan die een afbeelding van de hersenen maakt. - ct-scan
Bij een CT-scan brengen we met behulp van röntgenstraling bijvoorbeeld lichaamsdelen, organen of bloedvaten in beeld. - duplexonderzoek
Met een duplexonderzoek controleren we de beide halsslagaders van de hals op vernauwingen. Dit doen we op twee manieren. Met echografie (geluidsgolven) brengen we de aders in beeld. Daarnaast meten we met een doppler hoe snel het bloed stroomt. - hartfilmpje (ecg)
Met een hartfilmpje kijken we of een hartritmestoornis de oorzaak is van de beroerte. Bij een hartritmestoornis komen er soms bloedstolsels vrij. Deze stolsels kunnen een bloedvat naar of in de hersenen afsluiten. - angiografie
Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten zichtbaar worden. We bekijken zo waar in de bloedvaten een mogelijke afwijking zit en kunnen de ernst ervan te bepalen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Doel van de behandeling
De behandeling bij een beroerte heeft vier doelen:
- beperken van de hersenschade;
- voorkomen van een nieuwe beroerte;
- herstellen en/of opnieuw aanleren van beschadigde functies (revalideren);
- verbeteren van de kwaliteit van leven.
Behandeling op maat
Elke patiënt is anders. Het type beroerte dat u hebt gehad, bepaalt steeds weer uw specifieke behandeling. Bij een infarct willen we de verstopping van het bloedvat wegnemen en een nieuwe verstopping voorkomen. De behandeling stemmen we volledig af op uw individuele zorgbehoeften.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
Relevante websites
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Een neuroloog beoordeelt deze.
Polikliniek Cerebrovasculaire ziekten (neurologie)
Telefoonnummer: 088 75 57989 Email adres: PoliCVZ@umcutrecht.nlGeopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.