Terug

Nefrectomie

Nefrectomie is het operatief verwijderen van de nier en het vet rondom de nier. Soms worden ook de urineleider of de bijnier en de omringende lymfeklieren weggenomen.

Wat is Nefrectomie

In veel gevallen wordt een nier verwijderd bij  nierkanker. Maar ook een ongeval, een infectie van de nier of een niet-werkende nier die klachten geeft kunnen  een reden zijn om uw nier te verwijderen. Uw behandelend arts bespreekt met u wat in uw geval de reden is.

Voorbereiding

Een aantal onderzoeken ter voorbereiding op de operatie doen we tijdens uw bezoeken aan de polikliniek. Bijvoorbeeld:

  • bloed- en urine onderzoek
  • röntgenfoto’s
  • echo’s van de nieren
  • eventuele aanvullende onderzoeken

Voor de ingreep

Voor een nefrectomie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling urologie (B3Oost). Een verpleegkundige van de afdeling voert met u een opnamegesprek. In dit gesprek bespreekt zij met u onder meer de volgende onderwerpen:

  • bezoektijden
  • leefgewoonten
  • eventuele lichamelijke beperkingen
  • medicijngebruik
  • contactpersonen

Ook krijgt u een rondleiding over de afdeling. Na middernacht mag u niet meer eten, drinken en roken. Dit is vanwege de algehele narcose die u krijgt. In sommige gevallen wordt u eerder dan de operatiedag opgenomen.

Het kan ook zijn dat u op de operatiedag wordt opgenomen. U komt dan ‘nuchter’ op de afdeling.Dit betekent dat u vanaf middernacht niets meer heeft gegeten of gedronken. De verpleegkundige van de afdeling geeft u een speciaal operatiehemd dat u draagt tijdens de operatie. U begint ook met een medicijn dat ervoor zorgt dat uw bloed minder snel stolt. Dit helpt om de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen te gaan. Als u klaar bent brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer.

Tips voor het gesprek over de operatie

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over uw operatie.

Lees meer
Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tijdens de behandeling

Voor de operatie brengen we u onder algehele narcose. In veel gevallen ligt u tijdens de operatie op uw zij en maakt de arts  een snee ter hoogte van uw ribbenboog. Tegenwoordig voert de arts ook vaak een kijkoperatie uit. U krijgt dan drie tot vijf kleine sneetjes in uw buik/flank.Via deze sneetjes kan de arts zijn instrumenten inbrengen en de operatie uitvoeren. Hij kan de nier verwijderen via een kleine snee onderin uw buik. Deze techniek heeft verschillende voordelen: de operatiewonden zijn kleiner, het bloedverlies is minder en na de operatie hebt u over het algemeen minder (pijn)klachten.

Soms is het nodig om ook de urineleider weg te nemen. De operatie wordt dan complexer en groter. De arts maakt  dan een extra snede van ongeveer drie centimeter in uw onderbuik. In de meeste gevallen heeft de uroloog dit vooraf al met u besproken.

De weggenomen nier sturen we op voor nader microscopisch onderzoek. Dit onderzoek neemt enige dagen in beslag. De uitslag van dit weefselonderzoek bespreekt de uroloog met u.

Operatie

Wat gebeurt er voor tijdens en na de operatie?

Lees meer

Anesthesie (verdoving of narcose)

Dit is algemene informatie over anesthesie (verdoving of narcose). De anesthesioloog geeft u tijdens het ‘preoperatief spreekuur’ meer uitleg over anesthesie.

Lees meer

Zorgverleners

Na de behandeling

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Op de uitslaapkamer controleren we nauwkeurig uw temperatuur, bloeddruk, polsslag, zuurstofgehalte en hartritme. Als het goed met u gaat, brengen we u naar de verpleegafdeling.

Blaaskatheter en wonddrain

Tijdens de operatie hebt u een blaaskatheter en eventueel een wonddrain gekregen. De blaaskatheter is nodig om na de operatie uw urine te controleren. De wonddrain zorgt ervoor dat overtollig bloed en wondvocht uit de operatiewond wordt afgevoerd. De blaascatheter en de wonddrain worden binnen enkele dagen in overleg met uw uroloog verwijderd.

Maagsonde

Tijdens de operatie zijn uw darmen niet actief. Zij hebben ook na de operatie tijd nodig om goed op gang te komen. Hierdoor kan de maag geen maagsappen afvoeren. In verband hiermee kunt u tijdelijk een maagsonde krijgen. Dat is een slangetje dat via uw neus naar uw maag loopt. Afhankelijk van uw herstel zal ook deze maagsonde binnen enkele dagen worden verwijderd.

Pijnstillers

Na de operatie zorgen we constant voor een goede pijnstilling. Het kan zijn dat u pijnstillers krijgt via een slangetje in uw rug. Het kan ook zijn dat u een pompje met pijnstillers krijgt dat u zelf kunt bedienen. Zodra uw pijnklachten afnemen, gaat u over tabletten.

Vochthuishouding

Uiteraard kijken we na de operatie ook goed naar uw vochthuishouding. We houden bij hoeveel u drinkt en hoeveel u plast. Bovendien wordt de functie van de overgebleven nier gecontroleerd door
middel van bloedonderzoek.

Weer naar huis

Na een open nieroperatie kunt u over het algemeen na tien tot veertien dagen weer naar huis. De opnameduur na een kijkoperatie varieert van vier tot zeven dagen.

Leefregels

Het verwijderen van een nier is een grote ingreep. Het kan enige tijd duren voordat u weer volledig hersteld bent. Uw leeftijd, algemene conditie en de aard van de operatie spelen hierbij een belangrijke rol. Afhankelijk van uw genezingsproces functioneert u na een tijdje weer zoals u dat gewend was.

Het is van belang dat u in de eerste weken na ontslag niet te veel en niet te zwaar tilt. Na zes weken kunt weer sporten. De wonden hebben bij normale genezing geen speciale verzorging nodig. Hechtingen zijn vaak oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden.

U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw uroloog. Tijdens deze controle vraagt de uroloog hoe het met u gaat. Ook bespreekt hij met u de uitslag van het weefselonderzoek en eventuele behandelingsmogelijkheden. Het is prettig als u tijdens dit bezoek een vertrouwenspersoon met u meeneemt.

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 11-6-2018

Toegangstijd polikliniek Urologie: 36 dagen

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek urologie.

Specialisme