Terug

Stenose van de bekkenvaten

Een vernauwing van de slagaders die in het bekken verlopen noemen we een stenose van de iliacaal vaten. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld op verschillende manieren. Er kan een ballonnetje worden opgeblazen of een stent worden geplaatst. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing. Per situatie wordt er gekeken wat voor u de beste behandeling is.

Meer informatie

Werking en resultaat van de behandeling van een bekkenvatenvernauwing

Bij een endovasculaire behandeling van een bekkenvatenvernauwing wordt, na verdoving, een dun buisje – een katheter- via de lies in het vaatstelsel gebracht. Deze katheter wordt vervolgens door de bekkenvatenvernauwing gemanoeuvreerd. Via de katheter kan de vernauwing worden behandeld. Dit kan bijvoorbeeld door ter plaatse een ballonnetje op te blazen (het ballonnetje wordt daarna verwijderd) of door het plaatsen van stents die de vaatwand extra ondersteunt. Dit verkleint de kans dat de vaatwanden terugveren. Het doel van de behandeling van een bekkenvatenvernauwing is om de doorbloeding naar de benen en soms ook de billen te verbeteren.

Bloedverdunners

Wanneer u bloedverdunners gebruikt, zal deze medicatie voor de behandeling mogelijk gestaakt moeten worden. Dit hangt af van het soort bloedverdunners. Het is noodzakelijk van te voren hierover met uw arts te overleggen of geef dit aan tijdens het poligesprek met de neuro-interventieradioloog.

Voorbereiding

Opname 

Vaak wordt men de middag of avond voorafgaand aan de behandeling opgenomen. Soms is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling. Na de behandeling kunt u ofwel dezelfde dag naar huis of blijft u voor goede monitoring nog een nacht in het ziekenhuis.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. De vernauwing in uw bekkenvaten wordt afgebeeld en vervolgens vindt de behandeling ervan plaats. Dit gebeurt over het algemeen onder lokale verdoving. Na de behandeling wordt een controleafbeelding gemaakt. De behandeling duurt over het algemeen een tot twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet daarna nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer: 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.