Terug

Thrombectomie bij acute stroke (IAT)

Sinds enkele jaren passen we in het UMC Utrecht een nieuwe behandelmethode toe bij patiënten met een herseninfarct waarbij we het stolsel uit de slagaders in de hersenen verwijderen. We noemen deze behandeling intra arteriële thrombectomie (IAT). Via de lies gaat de interventieradioloog met een dun buisje – een katheter – het vaatstelsel in.

Deze katheter wordt vervolgens naar de afgesloten slagader in de hersenen gemanoeuvreerd.  Eenmaal aangekomen bij de afgesloten slagader in de hersenen zal het stolsel worden verwijder. Het stolsel kan worden weggetrokken met een stent of weggezogen (aspiratie). Deze behandeling in de bloedvaten wordt meestal toegepast in combinatie met het toedienen van een sterke antistollingsmiddel via een infuus. 

De behandeling zorgt ervoor dat mensen met een herseninfarct minder hersenschade overhouden en beter in het dagelijks leven functioneren. 

Voorbereiding

Opname

Over het algemeen komt u het ziekenhuis binnen via de eerste hulp en wordt u van daaruit naar de interventiekamer gebracht. Na de behandeling op de interventiekamer wordt u opgenomen op de Medium Care afdeling van de Neurologie in het UMC Ufdeling. Daarna verblijft u op de afdeling Neurologie in het UMC Utrecht, maar soms worden patiënten ook teruggeplaatst naar het ziekenhuis in de regio van hun woonplaats. 

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. Daar start de anesthesist met de narcose, de behandelingen worden over het algemeen onder narcose uitgevoerd. Daarna wordt het de afgesloten slagader in de hersenen afgebeeld en vervolgens behandeld door het stolsel te verwijderen. De duur van de behandeling is over het algemeen tussen de een en twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer en vervolgens terug naar de afdeling. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer: 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.