Terug

Orthopedie

Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Klachten kunnen aangeboren zijn, maar ook later ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, overbelasting of slijtage.

Oplopende wachttijd

De afgelopen periode is er een groot aantal verwijzingen naar ons gedaan. Hierdoor loopt de wachttijd voor een eerste polikliniekbezoek op de kniepoli op tot twaalf maanden. Wij realiseren en betreuren het dat deze wachttijd fors is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Wij voeren geen kniedistractiebehandelingen meer uit. Ga voor meer informatie hierover naar www.umcutrecht.nl/kniedistractie.

Over het specialisme orthopedie

Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen

De afdeling orthopedie is door de Nederlandse Federatie van Universitaire Ziekenhuizen aangewezen als:

De afdeling orthopedie is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met zeldzame of moeilijk te behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsstelsel. Deze zorg betreft met name de volgende aandachtsgebieden:

Aandoeningen van de wervelkolom (nek en rug)

Het UMC Utrecht is een internationaal erkend specialistisch centrum voor de operatieve en niet-operatieve behandeling van complexe aandoeningen van de wervelkolom.

Aandoeningen van de knie (kraakbeen, banden, meniscus)

In het opgerichte centrum Mobility Clinic werken orthopeden, sportartsen en reumatologen samen aan de optimale behandeling van onder andere kraakbeenletsels, artrose, bandletsels en meniscus scheuren.

Problemen met heup- of knieprothese

De afdeling orthopedie heeft veel ervaring met problemen van heup- of knieprotheses, zoals loslating of infecties van protheses.

Kinderorthopedie

Ook de kinderorthopedie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is onderdeel van de afdeling orthopedie.

Wetenschappelijk onderzoek

De onderzoeksgroep van de afdeling orthopedie werkt continu aan verbetering van de medische zorg voor patiënten met ziekten en aandoeningen van het bewegingsapparaat. De onderzoeksprojecten zijn gekoppeld aan de aandachtsgebieden van de afdeling. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar het ontstaan van scoliose, herstel van beschadigd bot en kraakbeen, infecties van protheses en verbetering van operatietechnieken.

De afdeling orthopedie is aangewezen als:

Het kan zijn dat u benaderd wordt om mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek. Dit gebeurt alleen nadat u uitgebreid bent voorgelicht en u uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. Als u niet mee wilt doen aan een dergelijk onderzoek, heeft dat geen enkel gevolg voor uw verdere behandeling.

Feiten en cijfers

  • Per jaar worden ongeveer 850 patiënten opgenomen op de verpleegafdeling van de afdeling orthopedie in het UMC Utrecht en 300 in het dagbehandelingscentrum.
  • Jaarlijks worden ruim 1300 orthopedische operaties uitgevoerd.
  • De afdeling orthopedie heeft de beschikking over 23 bedden, verspreid over de verpleegafdelingen D4 west en D4 oost.
  • Jaarlijks bezoeken ongeveer 8000 patiënten de polikliniek orthopedie. De zorg op de polikliniek is voor een groot deel georganiseerd rond een bepaald gewricht of een bepaalde aandoening. Er is ook een aantal spreekuren waar artsen van verschillende disciplines samenwerken. De orthopedisch chirurgen werken bijvoorbeeld nauw samen met de neurochirurgen, reumatologen en sportartsen. Wekelijks zijn er twee algemene spreekuren en een spreekuur voor spoedgevallen.

opleiding en onderwijs

Een universitair medisch centrum heeft een belangrijke onderwijsfunctie. Zo levert de afdeling orthopedie een bijdrage aan de opleiding van geneeskundestudenten, in de vorm van colleges en coschappen, en zijn er stageplaatsen voor verpleegkundigen. De afdeling leidt ook toekomstige orthopedisch chirurgen op. Deze artsen in opleiding tot specialist (aios) lopen diverse stages binnen het ziekenhuis. Na het afronden van de opleiding tot specialist kan een orthopedisch chirurg zich verder specialiseren, bijvoorbeeld tot wervelkolomchirurg. Bij- en nascholing van onze medewerkers heeft een hoge prioriteit.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek orthopedie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw specialist.

T 088 75 569 03

De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur