Terug

Queen of hearts
(Queen of hearts)

Vorige

Queen of hearts
(Queen of hearts)

Queen of Hearts is de naam van een groot wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe biomarkers (stofjes in het bloed) om de diagnose van hartfalen bij vrouwen te verbeteren. Dit doen we bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, deze vrouwen lopen meer risico op het krijgen van hartfalen. Met dit onderzoek werken de universitaire ziekenhuizen van Maastricht, Utrecht, Groningen, Leiden en Amsterdam samen. Deelnemers aan dit onderzoek worden onderzocht in Maastricht University Medical Center (MUMC+).

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek willen we nieuwe stofjes in het bloed ontdekken –biomarkers- om hartfalen eerder te herkennen bij ruim 1250 vrouwen die bloeddrukproblemen hebben gehad tijdens de zwangerschap, en ook bij ruim 1250 vrouwen die dit niet gehad hebben. Deze vrouwen willen we met elkaar vergelijken en zo onderzoeken of het bloed informatie bevat over wie (beginnend) hartfalen heeft. Het onderzoek wordt een half jaar tot 30 jaar na de zwangerschap uitgevoerd bij vrouwen boven de 18 jaar. Juist in deze periode is het belangrijk om hartfalen vroeg te detecteren zodat deze vrouwen behandeld kunnen worden. Ook doen we onderzoek bij ouderen vrouwen uit de huisartspraltijk, hier kijken we of de biomarkers die hartfalen voorspellen ook bij oudere vrouwen gebruikt kunnen worden.

Doelgroep van het onderzoek?

Vrouwen die een hoog risico hebben op hartfalen.

Onderzoeker

Aanspreekpunt vanuit het UMC Utrecht voor dit onderzoek is Hester den Ruijter. Zij is tevens projectmanager van Queen of Hearts.

Vragen?

Wilt u meer informatie over dit onderzoek of wilt u weten of u in aanmerking komt om mee te doen aan Queen of Hearts? Bel dan naar het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum tussen 8:00 en 15:30 uur, te bereiken van maandag t/m vrijdag. Het Dagcentrum bevindt zich in het Maastricht UMC+