Terug

Prolactinoom

Een prolactinoom is een goedaardig gezwel van het hersenaanhangsel (de hypofyse) dat te veel maakt van het hormoon prolactine. Een prolactinoom groeit langzaam.

De hypofyse produceert een aantal hormonen die belangrijk zijn voor groei, schildklierwerking, bijnierwerking, melkproductie, geslachtsfuncties en waterhuishouding. Sommige van deze functies kunnen verstoord worden bij een prolactinoom. Ook liggen uw oogzenuwen vlak boven de hypofyse waardoor u door een prolactinoom misschien slechter gaat zien.

verschijnselen

Het prolactinoom produceert het hormoon prolactine, dat bij de vrouw zorgt voor melkvorming in de borstklier. Dit verklaart dat er vaak een beetje melkproductie optreedt bij vrouwen en soms ook bij mannen met een prolactinoom. Verder valt op dat bij vrouwen voor de overgang de menstruatie minder wordt of ophoudt (dit geldt niet voor vrouwen die de pil gebruiken).

Bij de man geeft een prolactinoom vaak uitval van de geslachtsfuncties (minder zin in seks en potentieproblemen). Ook kunt u hoofdpijn hebben en slechter gaan zien, vooral als het prolactinoom groot is. Soms is er ook uitval van andere hypofysefuncties (hypopituitarisme).

Onderzoek

We kunnen vaststellen of u een prolactinoom hebt door een combinatie van:

Behandeling

We kunnen een prolactinoom meestal goed behandelen met medicijnen die de prolactineproductie remmen en het gezwel meestal laten schrompelen. Een operatie is zelden nodig. Soms hebt u meer behandeling nodig, zoals medicijnen vanwege de uitval van andere hypofysehormonen.

polikliniek

specialisme

Meer informatie

Meer informatie over prolactinoom staat op de website van de Nederlandse Hypofyse stichting.

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek endocrinologie.

 

 

088 75 563 03
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.