Terug

Dr. Michiel van der Flier

kinderarts-infectioloog/immunoloog

Aandachtsgebieden

  • Kindergeneeskunde
  • Infectieziekten
  • Immuundeficiëntie
  • Translationeel onderzoek

Afdelingen / poliklinieken

  • Kinderinfectieziekten
  • Kinderimmunologie

Wetenschappelijk onderzoek

Michiel van der Flier bestudeert de pathofysiologie van ernstige infecties als sepsis en meningitis in kinderen om te komen tot betere diagnostiek en behandeling. Dit onderzoek leidt tot nieuwe inzichten zoals welke varianten van genen leiden tot een verminderde weerstand. Dit kan helpen risico groepen te identificeren en ook te beschermen op basis van hun DNA karakteristieken. Dit onderzoek leidt ook tot nieuwe inzichten in de cellulaire reactie op infectie en ontdekking van nieuwe biomarkers zoals RNA profielen voor de diagnostiek van infecties. Voor dit onderzoek worden bloedmonsters van kinderen met een infectie onderzocht. En in bloedmonsters van kinderen met een bekend hoog risico op ernstige infecties wordt de afweer reactie tegen ziekte verwekkers onderzocht in laboratorium modellen. In de kliniek wordt het effect van nieuwe (preventieve) behandelingen in specifieke risicogroepen onderzocht. Daarnaast worden toevallige observaties in bijzondere patiënten benut om tot nieuwe inzichten te komen.
 

Publicaties

Mijn publicaties op pubmed lees je hier.

Motivtie/ambitie

Het contact met kinderen en hun ouders. Als kinderarts infecties zoveel mogelijk voorkomen en optimaal herkennen en behandelen op een zo min mogelijk belastende manier voor het kind en nieuwe kennis verwerven om dit in de toekomst verder te verbeteren.
 

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

2006- ESPID Fellowship
1998- AGIKO Stipendium ZonMw
1995- WKZ Prijs “beste studenten onderzoeks project"


Subsidies (selectie)

2017-present. Unravelling the antibody deficiency in Ataxia elangiectasia. Action for AT. Co-Applicant /Investigator.


2017-present. Exhaled breath analysis to distinguish viral from bacterial aetiology of lower respiratory tract infections in children. ESPID Fellowship, European Society for Paediatric Infectious Diseases. Supervisor of recipient (Koen van Aerde).


2017-present. Optimizing lung imaging in people with Ataxia Telangiectasia applying improved MRI technique. Action for AT. Co-Applicant/Investigator.


2016-Present. PERFORM EU H2020 Project  Co-PI Radboudumc.

2012. European Childhood Life-threatening Infectious Disease Study EUCLIDS. consortium EU FP7 project Partner/coordinator Dutch patient inclusion.

Samenwerking patiëntenorganisaties

Nederlandse Meningitis Stichting (NMS)
Stichting Afweer Stoornissen (SAS)
 

Biografie

Michiel van der Flier (Utrecht, 1970) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Als student was hij een jaar gastonderzoeker aan de Rockefeller University, New York, VS. Hij werd opgeleid tot kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hij promoveerde in 2003 aan de Universiteit Utrecht op “VEGF in sepsis and meningitis.” Zijn deelspecialisatie kinderinfectieziekten en immunologie volgde hij in het Sophia Kinderziekenhuis-ErasmusMC in Rotterdam en in het Great Ormond Street Hospital for Sick Children in Londen. Vanaf 2009 werkte hij als staflid en vanaf 2014 deelspecialisme opleider in het Amalia Kinderziekenhuis-Radboudumc in Nijmegen. In 2017-2018 was hij gedurende een half jaar Honorary Clinical Senior Lecturer in St Mary’s Hospital, Imperial College, in Londen. Per november 2018 keerde hij als staflid terug naar Utrecht. Hij combineert de zorg voor kinderen met infecties en immuundeficiënties in het WKZ en Prinses Maxima Centrum met wetenschappelijk onderzoek en lesgeven.