Terug

Alles over de Mobility clinic
Alles over de Mobility clinic

Voor wie?

Patiënten met complexe problemen aan het steun- en bewegingsapparaat. Medisch specialisten van verschillende afdelingen werken hier nauw samen. Daardoor kunnen bijna alle patiënten al na het eerste polibezoek rekenen op een duidelijke diagnose en helder behandeladvies.

De Mobility clinic is gestart met zorg voor mensen met moeilijke knieproblemen, zoals complexe sportletsels en patiënten die vanwege ingewikkelde klachten elders uitbehandeld zijn. Ook patiënten met relatief eenvoudige knieproblemen in combinatie met bijvoorbeeld reuma of diabetes zijn welkom, evenals jonge patiënten met een versleten knie als gevolg van artrose.

Hoe werkt het?

Alle patiënten worden vooraf besproken in een team dat bestaat uit meerdere specialisten. Bij knieproblemen zijn dit een orthopedisch chirurg, sportarts, reumatoloog en fysiotherapeut. Medische gegevens van eventueel eerdere behandeltrajecten zijn dan al opgevraagd. Op grond daarvan besluit het team door welke arts(en) de patiënt gezien wordt.

Is er aanvullend diagnostisch onderzoek nodig, dan krijgt de patiënt dat op dezelfde dag, voorafgaand aan het consult. Daardoor kunnen bijna alle patiënten al na het eerste polibezoek rekenen op een duidelijke diagnose en helder behandeladvies.

Technieken?

Patiënten worden behandeld volgens de nieuwste inzichten en technieken. Een voorbeeld is de  kraakbeentransplantatie waarbij, via een kijkoperatie, eigen kraakbeenvormende cellen in de knie van de
patiënt worden geplaatst. Verder doet de Mobility clinic onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en -technieken en mogelijkheden om de bestaande behandelingen te perfectioneren.

De Mobility clinic breidt later uit naar andere ingewikkelde problemen aan het steun- en bewegingsapparaat.

Bekijk voor meer informatie de pagina van de Mobility clinic.

De case van de eerste patiënt

3 september 2014

Orthopedisch chirurg Daniël Saris en sportarts Frank Backx kijken samen naar de knie van Sanne Verhoef. Foto’s die ze vooraf had gemaakt, laten er geen misverstand over bestaan: ze heeft een scheur in haar meniscus.

Student Sanne staat zo’n twee keer per week op de tennisbaan en ze doet even zo vaak aan hardlopen. “In juni werd ik wakker met pijn in mijn knie. Gaat wel over, dacht ik, totdat die regelmatig op slot schoot. Dat deed pijn.” Haar huisarts raadde haar aan om er een sportarts en orthopeed naar te laten kijken in het UMC Utrecht. 

Dat beide artsen meteen samen naar haar knie kijken, vindt ze vertrouwenwekkend. Saris legt uit dat hij de meniscus óf kan verwijderen óf hem kan hechten en wat de voor- en nadelen van beide ingrepen zijn. Hij stelt voor om hem te hechten. Backx knikt instemmend.

5 september 2014

Sanne wordt plaatselijk verdoofd met een ruggenprik en kan zo precies volgen wat er gebeurt: “De orthopeed legde gedetailleerd uit wat hij aan het doen was. Ik vond het interessant om te zien hoe de knie er vanbinnen uitziet.”

Vanaf dan moet Sanne zes weken op krukken lopen. Haar zolderkamertje op de tweede etage van een studentenhuis verruilt ze tijdelijk voor haar ouderlijk huis. Ze hangt wat op de bank, kijkt filmpjes en heeft tijd om haar stageverslag af te maken. Daarnaast loopt ze kleine rondjes om het huis. De week erop belt een medewerker van de Mobility clinic met de vraag hoe het met haar gaat: goed dus.

8 oktober 2014

Is de dag van Sannes eerste controleafspraak. Haar knie ziet er goed uit. Er is nog wat vocht te zien, maar dat gaat vanzelf weg. Ook kan ze haar knie weer negentig graden buigen. Sanne loopt nog steeds op krukken, alleen mag ze die nu beetje bij beetje minder gaan gebruiken. De volgende afspraak wordt gemaakt voor 19 november.

Zoals het er nu uitziet, kan ze dan aan een revalidatietraject bij de fysiotherapeut gaan beginnen. En intussen? Zit ze nog steeds bij haar ouders op de bank en mailt wat heen en weer. Haar stageverslag is af. Gelukkig heeft haar studie niet te lijden gehad onder de meniscustoestanden. In december hoeft ze pas weer een vak te volgen waarvoor ze naar de universiteit moet.