Terug

TEG001

De veiligheid van een nieuw soort genetisch bewerkte afweercellen in uitbehandelde patiënten met kanker van het beenmerg (AML, hoog risico MDS, of multipel myeloom)

Doel van het onderzoek

Het UMC Utrecht doet onderzoek naar een nieuw soort genetisch bewerkte afweercellen. Deze cellen noemen we TEG001 cellen. De onderzoekers verwachten dat deze afweercellen vele soorten kankercellen herkennen en kunnen doden. TEG001 cellen zijn nog niet eerder bij mensen gebruikt. In dit eerste onderzoek gaan we onderzoeken of de TEG001 cellen veilig zijn. Dit gaan we onderzoeken in patiënten met kanker van het beenmerg waarvoor geen therapeutische behandelingen meer mogelijk zijn. Zij kunnen enkel palliatieve zorg ontvangen om de gevolgen van hun ziekte te beperken.

Verwachting en tijdsduur

Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen en duurt (indien van toepassing) ongeveer 4 maanden:

1. Uitgebreide keuring
2. Behandeling in het ziekenhuis
3. Intensieve controle op de polikliniek

Patiënten die mee doen aan dit onderzoek worden eerst uitgebreid gekeurd. De afweercellen die nodig zijn om TEG001 cellen te maken, worden uit het bloed gefilterd met een leukaferese. Terwijl de TEG001 cellen in het laboratorium gemaakt worden, krijgen de patiënten een chemotherapiekuur van 3 dagen. Aansluitend worden de TEG001 cellen toegediend. Patiënten blijven vanaf de chemotherapiekuur tot en met minimaal 7 dagen na de infusie van TEG001 cellen in het ziekenhuis (i.e. ± 14 dagen). De opnameperiode na het ontvangen van de TEG001 cellen wordt aangehouden omdat we nog niet weten welke bijwerkingen we kunnen verwachten. Na de opnameperiode (i.e. ± 14 dagen), worden patiënten, indien van toepassing, op de polikliniek vervolgd.

Patiënten

Naar verwachting kunnen ongeveer 3 tot 18 patiënten meedoen aan dit onderzoek. Volwassen patiënten met AML, hoog risico MDS en multipel myeloom komen in aanmerking voor deelname.

Deelnemen aan het onderzoek?

U kunt vrijwillig deelnemen aan dit onderzoek. Neem voor meer informatie contact op via onderstaande contactgegevens. 

Onderzoekers

Internist-hematoloog

Mw. Dr. M. de Witte

Lees meer

Internist-hematoloog

Dr. R.A.P. Raijmakers

Lees meer


Ziektebeeld

Polikliniek

Klinische studies

Contact en vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, of wilt u meer informatie, dan kunt u altijd contact opnemen met onderzoekers dr. Moniek de Witte en dr. Reinier Raijmakers via onderstaande contactgegevens.