Terug

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (lyme-borreliose) is een infectie die kan ontstaan door de beet van een geïnfecteerde teek. Als een teek de lyme-bacterie doorgeeft, dan ziet u na een tijdje rode ringvormige uitslag rond de plaats van de beet.

meer over de ziekte van lyme

Algemeen

Het eerste verschijnsel van lyme-borreliose is meestal een rode ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet. Deze huidaandoening wordt Erythema Migrans genoemd. In een later stadium kunnen ook de zeldzamere huidaandoeningen borrelia-lymfocytoom en acrodermatitis chronica atrophicans ontstaan. De laatstgenoemde aandoening ontstaat pas maanden tot jaren na de tekenbeet. Ook kan de bacterie andere organen aantasten zoals de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel.

Verschijnselen

De klachten bij de ziekte van lyme zijn afhankelijk van het stadium van de ziekte en de aangedane organen.

Hoe het ontstaat

De ziekte van lyme ontstaat door een beet van een geïnfecteerde  teek. Een teek kan de ziekte van lyme alleen overdragen als hij zelf de bacterie heeft. 

Onderzoek

We kunnen met bloedonderzoek vaststellen of u de ziekte van lyme hebt. Verder onderzoek is afhankelijk van het stadium van de ziekte en de mogelijk aangedane organen.

behandeling

We kunnen de ziekte van lyme behandelen met medicijnen (antibiotica).

polikliniek

specialisme

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek infectieziekten.