Algemeen nieuws
Algemeen nieuws
Gelijke kansen bij dikkedarmkanker en uitzaaiingen in de lever
Het is belangrijk dat bij zoveel mogelijk mensen met dikkedarmkanker en uitzaaiingen in de lever de uitzaaiingen chirurgisch kunnen worden verwijderd. Vaak leven zij langer dan als ze geen operatie zouden ondergaan en soms genezen ze zelfs. Het is daarom verheugend dat in een negen jaar durend onderzoek positieve ervaringen zijn opgedaan met een methode om voor meer patiënten de weg te effenen richting de snijtafel. De studie had als doel uit te vinden wat de beste systeemtherapie is – behandeling met medicijnen zoals chemotherapie – om een operatie mogelijk te maken. Daarnaast werd het ‘leverexpert-panel’ opgezet: een team van een radioloog en chirurgen dat regelmatig beoordeelt of iemand – alsnog – in aanmerking komt voor een operatie.
Lees meerEerste paal startsein voor toekomstbestendig Wilhelmina Kinderziekenhuis
Zojuist is de eerste paal geslagen waarmee de vernieuwbouw van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is begonnen. Met deze verbouwing zet het WKZ/UMC Utrecht een grote stap richting een toekomstbestendig kinderziekenhuis, waar innovatieve en duurzame zorg wordt geleverd aan onze patiënten én hun gezin. Een rode draad van de verbouwing is het creëren van ruimte, rust en privacy voor zowel kind als ouder of verzorger.
Lees meerNetwerk Aangeboren Hartafwijkingen: “Samenwerking maakt het echt beter!”
Hoe kan de toegankelijkheid en kwaliteit van de academische hart- en kinderzorg behouden blijven en tegelijkertijd worden voldaan aan de wens tot zorgconcentratie? Die puzzel hield de gemoederen flink bezig de afgelopen jaren. De umc’s van Leiden, Utrecht, Amsterdam en Groningen sloegen de handen ineen voor een innovatief staaltje omdenken: als we teams van professionals naar de patiënten laten reizen in plaats van andersom, waar komen we dan op uit? Die gedachte leidde tot het Netwerk Aangeboren Hartafwijkingen (Netwerk AHA).
Lees meerJonge onderzoekers als slimme gast bij basisscholen
Binnen het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht werken een heleboel slimme gasten. Zo’n 50 jonge onderzoekers waren gister ‘Slimme gast’ bij basisscholen in de regio Utrecht. Ook van het UMC Utrecht gingen er 14 jonge onderzoekers op pad langs midden- en bovenbouwklassen om te vertellen over hun werk.
Lees meerHet UMC Utrecht benoemt tien clinical scientists
In het UMC Utrecht zijn in 2024 tien clinical scientists benoemd. Het gaat om eigen zorgverleners met interesse en bewezen expertise in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Divisies en speerpunten hebben kandidaten voor deze nieuwe rol voorgedragen. Zij zijn in staat gesteld om gedurende vijf jaar gegarandeerd 40 procent van hun tijd te besteden aan onderzoek.
Lees meerWKZ kleurt blauw: Pas op voor de gevaren van longontsteking voor jonge kinderen
Op 12 november, Wereld Longontsteking Dag, worden overal ter wereld monumenten en gebouwen blauw verlicht. Voor het eerst ook in Nederland. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht wordt dinsdag tussen 18.00 en 22.00 uur blauw verlicht om aandacht te vragen voor het gevaar van longontsteking bij jonge kinderen. Longontsteking kan onder andere door het RS-virus worden veroorzaakt. Het RS-virus komt van november tot en met maart veel voor in ons land. Vooral baby’s zijn kwetsbaar.
Lees meerMichel van den Heuvel benoemd tot hoogleraar Longziekten
Per 15 oktober 2024 is Michel van den Heuvel benoemd tot hoogleraar Longziekten aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. In deze rol zal hij tevens de afdeling Longziekten van het UMC Utrecht gaan leiden.
Lees meerOpening Spieren Inspanningslab & extra spreekkamers
Op vrijdag 1 november 2024 zijn een vernieuwd Inspanningslab en extra spreekkamers feestelijk geopend in het Spieren voor Spieren Kindercentrum.
Lees meerEelco Bergsma is de nieuwe hoogleraar Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirugie
Half oktober is Eelco Bergsma aangesteld als afdelingshoofd en hoogleraar Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirugie. Naast het behandelen van patiënten zal hij zich in gaan zetten voor onderzoek en onderwijs. Regeneratieve geneeskunde en traumazorg zijn twee van zijn belangrijkste aandachtsgebieden.
Lees meerStefaan Nijs benoemd als hoogleraar Musculoskeletale traumachirurgie
Per 15 oktober is Stefaan Nijs aangesteld als hoogleraar Musculoskeletale traumachirurgie. Stefaan is sinds 2022 al bij het UMC Utrecht aan het werk als medisch wetenschappelijk divisiemanager Heelkundige specialismen. Zijn grote missie is om het lot van ongevalsslachtoffers te verbeteren, met focus op reproduceerbaar goede uitkomsten – in de eerste plaats bij musculoskeletale letsels.
Lees meer