Terug

Kijkoperatie van de pols

Bij klachten aan uw pols kan de plastisch chirurg voorstellen om een kijkoperatie (artroscopie) van uw pols te doen om de oorzaak van de klachten vast te stellen en te behandelen. Met behulp van een kleine camera kan er in uw pols gekeken worden. Veelal kunnen de gevonden afwijkingen tijdens deze ingreep worden verholpen. Artroscopie is Grieks en betekent letterlijk kijken (scopie) in een gewricht (artros).

Wat is Kijkoperatie van de pols

De pols is een zeer complex en beweeglijk gewricht, het bestaat uit 8 kleine handbotjes, 26 polsbandjes en 23 pezen (uiteinden van spieren). Het polsgewricht zit tussen de middenhandsbeentjes en twee grote botten in de onderarm (het spaakbeen en de ellepijp) en wordt omgeven door een gewrichtskapsel. Dit kapsel wordt verstevigd door de gewrichtsbanden en de pezen. De pezen lopen vanaf de vingers rondom de pols en gaan over in de spieren van de onderarm. Dit geeft de pols stabiliteit en ondersteunt de pols als een soort teugel tijdens het gebruik van de hand.

Pijn aan de pols komt veel voor. Klachten kunnen variëren van een zeurende pijn tot het verlies van kracht en beweeglijkheid (of juist te veel beweeglijkheid). Vaak is dit gerelateerd aan werk en/of sport. 

 

Mogelijke oorzaken van polsklachten kunnen zijn: een verstoorde doorbloeding van de handbotjes, een breuk van deze handbotjes, een polsbreuk (spaakbeen/ellepijp), gewrichtsslijtage, instabiliteit van de pols, beknelling van een zenuw of een combinatie van deze factoren.

Het doel van de kijkoperatie is het opsporen van de oorzaak van de klachten en indien mogelijk om direct via dezelfde ingreep de oorzaak te verhelpen.

Voorbereiding

Voordat de behandeling start, hebt u een afspraak op de polikliniek plastische chirurgie. Hier wordt bekeken welke behandeling het meest geschikt is voor u.

U kunt na de behandeling niet zelf autorijden. Het is daarom belangrijk dat er iemand is die u na de behandeling naar huis brengt.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tips voor het gesprek

Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Lees meer

Tijdens de behandeling

De operatie zal onder regionale verdoving of onder narcose plaatsvinden. De anesthesist bespreekt dit met u tijdens de pre-operatieve screening. Soms is het nodig een nacht in het ziekenhuis te blijven. 

Na de behandeling

U krijgt een verband en meestal een gipsspalk na de behandeling. Deze mag u zelf na een dag verwijderen. Tevens is het belangrijk om de hand goed hoog te houden om zwelling te voorkomen. U krijgt een mitella of sling. Vaak wordt er ook nog gestart met handtherapie. U krijgt hiervoor een verwijzing op de polikliniek. 

Mogelijke complicaties

Zelfs als een behandeling helemaal goed is gegaan ('volgens het boekje'), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

Na een operatie kan er een infectie (ontsteking) of een forse blauwe plek (haematoom) ontstaan. Ook kan door de sneden in de huid een huidzenuw beschadigd raken, dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Tot slot kan er CRPS (chronic regional pain syndrome) optreden, vroeger 'dystrofie' genoemd.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 569 04 De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.30 uur alleen voor spoedgevallen.

Polikliniek

Verpleegafdeling