Terug

Genetica

Genetica

Als er in uw familie een ziekte voorkomt, kunnen er allerlei vragen bij u opkomen. Bijvoorbeeld: 'Is deze ziekte erfelijk?' of 'Heb ik zelf kans op het krijgen van deze aandoening?' of 'Hoe groot is de kans dat ik kinderen krijg met deze ziekte?'. Met deze vragen over erfelijkheid kunt u terecht bij de polikliniek Genetica.

Voorlopig houden we veel afspraken nog wel telefonisch of via een videoverbinding. Hebt u vragen, neem dan contact met ons op. 

Erfelijkheids- en DNA-onderzoek

Redenen voor een bezoek aan de polikliniek genetica:

Erfelijkheids- en DNA-onderzoek: wat kunt u verwachten?

Het bezoek aan de polikliniek

Als na het eerste gesprek uw vragen zijn beantwoord, blijft het bij deze ene afspraak. We noemen dit een enkelvoudig consult. Van dit gesprek ontvangt u een korte schriftelijke samenvatting.

Meestal is erfelijkheidsonderzoek niet met één gesprek afgerond. Vaak is lichamelijk en/of DNA-onderzoek nodig.

Erfelijkheidsonderzoek wordt gedaan door verschillende professionals  zoals klinisch genetici, genetisch consulenten, artsen (niet) in opleiding en ondersteund door maatschappelijk werkers. Een genetisch consulent en/of arts in opleiding werkt onder supervisie van de klinisch geneticus (medisch specialist). Hier leest u meer over onze gespecialiseerde maatschappelijk werkers.

Komt u op onze afdeling in verband met genetisch of erfelijkheidsonderzoek bij uw kind? Kijk dan ook op de webpagina van de afdeling genetica op hetwkz.nl.

Kosten van genetisch onderzoek

De kosten van een afspraak op onze polikliniek en de kosten van eventueel aanvullend onderzoek worden vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Houdt u wel rekening met het jaarbedrag aan eigen risico. Uw verzekeraar kan u hier meer over vertellen. Hier vindt u de tarieven voor erfelijkheids- en laboratoriumonderzoek in 2020

De kosten worden in principe gedeclareerd bij de ziektekostenverzekering van de persoon bij wie het onderzoek plaatsvindt. Onderzoek bij familieleden wordt gedeclareerd bij hun eigen ziektekostenverzekering, tenzij daar (voorafgaand aan het onderzoek bij een familielid) andere afspraken over zijn gemaakt.

Aandachtsgebieden 

De afdeling genetica biedt voor patiënten erfelijkheidsonderzoek, voorlichting  en laboratoriumonderzoek  op gebied van DNA, chromosomen en stofwisselingsziekten (metabole ziekten). 

Bijzondere aandachtsgebieden waarvoor de afdeling Genetica samenwerkt met andere specialismen zijn: 

Contact uitklapper, klik om te openen

Voor een afspraak op de polikliniek  hebt u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts, medisch specialist of verloskundige. Uw verwijsbrief wordt rechtstreeks naar ons gestuurd, wij nemen contact met u op. Een afspraak in een ziekenhuis bij u in de regio is soms ook mogelijk. 

Avondpoli

Onze polikliniek heeft een avondspreekuur voor volwassenen. Dit is één keer per maand op maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Ook een gesprek met een maatschappelijk werker is mogelijk op een avondspreekuur.

Buitenpoliklinieken

De afdeling Genetica werkt samen met omliggende ziekenhuizen en instellingen. Voor patiënten betekent dit dat het soms mogelijk is om een afspraak voor erfelijkheidsonderzoek te maken in een ziekenhuis of instelling in de buurt.

Telefoonnummer: 088 75 538 00 Email adres: genetica@umcutrecht.nl De afdeling is bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur.

Route uitklapper, klik om te openen

De polikliniek Genetica van het UMC Utrecht vindt u in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ)

 • Hier vindt u de routebeschrijving (Navigatie: Lundlaan 6, 3584 EA Utrecht)
 • Neem de hoofdingang van het WKZ
 • Loop in de hal naast het winkeltje (Alles Kids) de gang in. Volg de bordjes 'afdeling Genetica' (route C).
 • Aan het eind van de gang links de lift naar de 4de verdieping (C4).
 • Links vindt u de receptie van de afdeling Genetica.
 • Hier vindt u de looproute naar de afdeling Genetica.

Postadres

UMC Utrecht, afdeling Genetica
Huispostnummer: KC.04.084.2
Postbus 85090
3508 AB Utrecht

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Wacht- en toegangstijden

Onze zorgverleners uitklapper, klik om te openen

Tips voor het gesprek uitklapper, klik om te openen

Om u voor te bereiden op uw afspraak bij de genetica, kunt u deze brochure over erfelijkheids- en DNA onderzoek lezen. Hebt u vragen? Neem ze alstublieft mee of bel ons. 

De afdeling Genetica werkt samen met het Erfocentrum. Meer informatie over erfelijkheid, erfelijke ziekten en genetisch onderzoek vindt u op de website www.erfelijkheid.nl. Bijvoorbeeld over:

Ook op de website van de VSOP vindt u veel informatie. De VSOP is de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties en zet zich als stem van 70 aangesloten organisaties in voor mensen met zeldzame en genetische aandoeningen.

Erfelijkehartziekten.nl is een website met informatie voor patiënten, familieleden en (para)medici over erfelijke hartziekten, (DNA-)diagnostiek, preventie en behandeling.

Uw rechten

Informatie over uw rechten als patiënt vindt u op deze webpagina en in de brochure Erfelijkheids- en DNA onderzoek 

Patiëntenervaringen uitklapper, klik om te openen

In 2019 deelden patiënten hun ervaringen over de zorg op de poliklinieken en tijdens opname in het UMC Utrecht.

Ervaringen van patiënten met deze polikliniek (2019):

 • Patiënten waarderen de zorg op de polikliniek Klinische Genetica met een 8,7
 • Deze polikliniek krijgt een bijzonder hoge waardering voor: kennis dossier arts/zorgverlener en informatie over voor- en nadelen van het onderzoek.

Citaten van patiënten

 • “Ik werd erg prettig geholpen, de arts was erg vriendelijk en rustig en luisterde goed.”
 • “Ik werd vriendelijk ontvangen en er werd duidelijk verteld hoe het verloop van het onderzoek zou gaan.”
 • “Persoonlijk en duidelijk. Ik had vertrouwen in de arts”

Bron: PEM

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Voor verwijzers:

Links naar onze laboratoria (voor onder andere aanvraagformulieren): 

Genoomdiagnostiek

Metabole Diagnostiek