Swinging eyelid decompressie
Swinging eyelid decompressie
Swinging eyelid decompressie is een operatie waarbij wij de oogkas vergroten om uitpuiling van de ogen te verminderen. Bij de operatie maken we een sneetje naast het oog, waarna we het ooglid omklappen. Dan wordt via de binnenkant van het ooglid een deel van de bodem, zijwand en binnenwand van de oogkas weggenomen zodat de oogkas groter wordt en de inhoud van de oogkas wat kan wegzakken. Hierdoor komen de ogen dieper te liggen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
U wordt op de dag van de operatie ’s ochtends verwacht. U dient dan nuchter te zijn. U mag wel uw medicatie innemen. Bloedverdunners zijn gestopt of verminderd in overleg met uw arts en de trombosedienst. Na de operatie blijft u in ieder geval één nacht opgenomen. Veel patiënten kunnen de dag na de operatie naar huis, sommigen blijven een nacht extra.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Tijdens de operatie ligt u op de operatiekamer. Het operatieteam (bestaande uit de orbitachirurg, operatieassistenten en anesthesist/anesthesieverpleegkundigen wachten) u op in de operatiekamer en nemen met u de belangrijkste gegevens door. U wordt onder narcose gebracht waarna de operatie plaatsvindt. Deze duurt gemiddeld anderhalf uur. Aan het eind van de operatie worden er draintjes achtergelaten. Dit zijn kleine plastic flesjes die via een slangetje het laatste bloed uit het operatiegebied laten aflopen. De draintjes worden de ochtend na de operatie verwijderd. Na de operatie wordt u weer wakker gemaakt en naar de uitslaapkamer gebracht. Daar krijgt u een koelbril op de ogen en zal er pijnbestrijding gegeven worden aan de hand van de pijnscore die u aangeeft. Er zit zalf in de ogen waardoor u wazig ziet. Vanwege de zwelling rond de ogen zal het soms lastig zijn de ogen te openen. Als u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling teruggebracht.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
De dag na de behandeling komt de chirurg bij u langs en bespreekt met u of u naar huis kan. De zaalarts zal ook naar u kijken en samen met de verpleegkundige de afspraken voor het verwijderen van de hechtingen en de nacontrole op de poli maken. U moet in ieder geval twee weken niet bukken en tillen en niet sporten. Daarna adviseren we om op geleide van de klachten de lichamelijke inspanning weer langzaam op te bouwen. De meeste patiënten blijven vier tot zes weken thuis van hun werk. Ouders van kleine kinderen moeten hulp regelen bij de verzorging van de kinderen. De hechtingen mogen na één week door de huisarts verwijderd worden. De eerste controle op de polikliniek vindt na twee tot drie weken plaats.
Algemene leefregels na een oogoperatie
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Mogelijke bijwerkingen
De eerste dagen kunt u pijn hebben rond de ogen. U krijgt goede pijnstilling. Ook is het vaak behoorlijk gezwollen. De pijn neemt vaak na enkele dagen af. De zwelling is meestal na tien dagen een stuk verminderd. Als de pijn en/of zwelling duidelijk toenemen moet u contact opnemen met de verpleegafdeling. Ook als u koorts krijgt of als het gezichtsvermogen duidelijk is afgenomen neemt u contact met ons op.
Mogelijke complicaties
- Dubbelzien. Dit gaat meestal vanzelf over. Mocht het blijven bestaan dan is er een operatieve correctie mogelijk.
- Ongevoeligheid van de wang en de bovenlip. Dit is meestal tijdelijk. Heel zelden blijft dit bestaan. Het is vervelend maar kan geen kwaad.
- Asymmetrie van de uitpuiling. Een asymmetrie van twee millimeter is nog acceptabel. Is het verschil groter dan is een her operatie te overwegen.
- Blindheid aan één oog. Deze complicatie is zeer zeldzaam. Patiënten met suikerziekte lopen een iets groter risico.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Behandelteam
Imhof, S.M.
Medisch afdelingshoofd
Boer, J.H. de
Oogarts
Bruijn, W. de (Willemien)
Oogarts
Dam-van Loon, N.H. ten
Oogarts
Kalmann, R.
Oogarts, assistent professor
Koopman-Kalinina Ayuso, V. (Viera)
Oogarts
Leeuwen, R. van
Oogarts-netvlieschirurg, assistent professor
Liem, T.A.
Oogarts
Luijk, C.M. van
Oogarts
Ossewaarde-van Norel, J.
Oogarts, assistent professor
Porro, G.L.
Oogarts, assistent professor
Schellekens, P.A.W.J.F.
Oogarts
Voskuil-Kerkhof, E.S.M.
Oogarts
Wijnhoven, MSc, R. (Ralph)
Verpleegkundig specialist
Weerden, J. van (Jeannette)
Verpleegkundig specialist
Belhaj, A.
Orthoptist
Cooijmans, P.E.Q.M.
Orthoptist
Linden, D.C.P. van der
Orthoptist
Stramrood-van Buitenen, S.
Orthoptist
Veenman-Cornielje, M.P.
Orthoptist
Polikliniek Oogheelkunde
Verpleegafdeling Oogheelkunde (D5 west)
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Op dit moment zijn de wachttijden voor een afspraak helaas langer. We gaan zorgvuldig om met het plannen van uw afspraak en houden rekening met medische urgentie. Wij plannen controleafspraken niet telefonisch in, u ontvangt een uitnodiging. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over deze behandeling kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw oogarts.
Polikliniek Oogheelkunde
Telefoonnummer: 088 75 588 40De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 11.30 uur en tussen 13:00 en 16:00 uur.