Terug

Hoge bloeddruk bij zwangerschap

Van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, krijgt zo’n tien tot vijftien procent een hoge bloeddruk (hypertensie). Bij een volgende zwangerschap komt dat minder vaak voor. Onderzoek laat zien dat er bij een onderdruk tot 90 geen verhoogde kans op complicaties voor moeder en kind bestaat. Vanaf een bloeddruk van 90-95 kan er een kans bestaan op complicaties. In deze situaties wordt extra controle geadviseerd. Als er aanwijzingen zijn van mogelijke complicaties of als de onderdruk 95 of hoger wordt, is er een reden voor overleg met de gynaecoloog.


Behandeling Hoge bloeddruk bij zwangerschap

Wat u zelf kunt doen?

Voor gezonde vrouwen zijn geen zinvolle maatregelen bekend om hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te voorkomen. Vroeger adviseerden we een zoutloos of zoutarm dieet, maar daarmee voorkomen we geen hoge bloeddruk. U mag dus een normale hoeveelheid zout gebruiken. Of u door rust hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, is nooit goed onderzocht. Als uw bloeddruk verhoogd is, adviseert de verloskundige of arts vaak rust. Denk aan het verminderen of stoppen met werk buitenshuis of het regelen van extra hulp thuis. Wanneer u een bestaande ziekte hebt die een rol kan spelen bij hoge bloeddruk, krijgt u soms medicijnen.

Safe@home

Zwangeren met een hoog risico op zwangerschapscomplicaties zoals een hoge bloeddruk moeten frequent, soms wel drie keer per week, naar de polikliniek voor controle. Dat is voor hen een grote belasting. In de SAFE@HOME-studie kunnen zwangeren thuis hun bloeddruk meten en vragenlijsten over hun gezondheid invullen via een app en een draadloze bloeddrukmeter. De gegevens worden via het elektronisch patiëntendossier (EPD) ingelezen en beoordeeld door de verloskundige. In de SAFE@HOME-studie wordt onderzocht of deze manier van thuismeten veilig en kosteneffectief is en wat de zwangeren van deze thuisbegeleiding vinden.Meer informatie over de studie kunt u opvragen bij uw zorgverlener.

Meer informatie

Er is zijn verschillende websites met informatie over hoge bloeddruk bij zwangerschap. Wij raden u de volgende informatie aan:

Stichting HELLP-syndroom
Patiëntenorganisatie op gebied van (pre)eclampsie en HELLP-syndroom