Terug

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor u chronische ontstekingen krijgt. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen Reuma

De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Reumaklachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.

Reuma en het UMC Utrecht

Door de combinatie van onderzoek, onderwijs en patiëntgerichte aanpak in een behandelteam, krijgt u in het UMC Utrecht de beste zorg. Ook komt u snel in aanmerking voor de nieuwste behandeltechnieken of medicijnen. De afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie draagt daarnaast bij aan medische en wetenschappelijke ontwikkelingen voor de toekomst. Specifieke kenmerken van onze zorg:

 • We behandelen reuma in een vroeg stadium, zodat u zo weinig mogelijk blijvende klachten hebt.
 • We bieden een interdisciplinaire aanpak met betrokken zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten en onderzoekers). We organiseren waar nodig ook multidisciplinaire spreekuren met deelname van orthopeed, huidarts, nefroloog, neuroloog, longarts, ergotherapeut en/of plastisch chirurg.

Op de pagina van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie vindt u meer informatie.

Eva is volwassen en heeft jeugdreuma

Eva kreeg jeugdreuma toen zij 1,5 jaar was en was sinds die tijd als patiënt onder behandeling in het WKZ en het UMC Utrecht

Lees meer

Oorzaken Reuma

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. 61 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. 

Reuma is onderverdeeld in 3 categorieën. 

 • Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder meer gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
 • Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
 • Wekedelenreuma: hieronder vallen aandoeningen aan onder meer spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

Veel voorkomende vormen van reuma zijn:

Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen een rol spelen. Bij sommige vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol: in één familie komt reuma vaker voor.

Onderzoek en diagnose

Om vast te kunnen stellen óf en welke vorm van reuma u hebt, doen we een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij u. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een röntgenfoto.

Behandeling Reuma

Als u reuma hebt, krijgt u met verschillende behandelaars te maken. Behalve de reumatoloog, krijgt u bijvoorbeeld ook te maken met een reumaverpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij kunnen u helpen omgaan met (de gevolgen van) reuma.

Medicatie bij reuma

Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen. Medicijnen kunnen de ontstekingen remmen of de pijnklachten verminderen. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.

Er zijn vier soorten medicijnen:

 1.  Eenvoudige pijnstillers: paracetamol, eventueel met codeine.
 2. Ontstekingsremmende pijnstillers: ibruprofen, diclofenac.
 3. Klassieke reumaremmers: methotrexaat.
 4. Biologische reumaremmers: etanercept. 

Lees hier meer informatie over medicatie bij reuma

Leven met reuma

Reuma kan grote gevolgen hebben voor u en uw omgeving. Dit hangt af van uw aandoening en uw persoonlijke situatie. Het kan moeilijk zijn om de consequenties van de ziekte te aanvaarden. Het is soms ontmoedigend of moeilijk om "positief te denken". Toch is het belangrijk om een manier te vinden om met het "echte" leven verder te gaan. Ook uw zorgverlener kan hierbij handvaten bieden. De zelfmanagementraining ‘Reuma Uitgedaagd’, ontwikkeld door het UMC Utrecht in samenwerking met het Reumafonds, zorgt ervoor dat u meer grip kan krijgen op uw ziekte.

Vooruitzichten

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.

Wetenschappelijk onderzoek

Helaas weten we nog lang niet alles over reuma. Door ons wetenschappelijk onderzoek doen wij meer kennis op om onze behandelmogelijkheden voor patiënten te verbeteren.

Hierbij werken de specialisten van verschillende afdelingen zo nauw mogelijk samen. De resultaten vertalen we hierna zo snel mogelijk naar onze patiëntenzorg.

De lopende studies hebben wij vermeld bij de betreffende vormen van reuma op onze website. 

Meer informatie

 • De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma. De patiënt staat centraal in onze activiteiten en we laten ons dus leiden door wat voor mensen met reuma belangrijk is.
 • Youth-R-Well.com is de onafhankelijke stichting die zich inzet voor jongeren van 16 tot 30 jaar met reuma.
 • Meer informatie over reuma kunt u vinden op de website van Reuma Nederland.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek reumatologie en klinische immunologie

T 088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme