Terug

Arterio-veneuze malformatie

Arterio-veneuze malformatie

Een arterio-veneuze malformatie (avm) is een misvorming in het bloedvatstelsel. Bij deze misvorming staat er een abnormaal hoge druk op een afvoerende ader, waardoor de ader uitrekt, en u een beroerte kunt krijgen.

Wat is een AVM?

Een avm kan gaan om een abnormale verbinding (een soort kortsluiting) tussen een slagader en een ader doordat de haarvaten voor een deel ontbreken. Door deze abnormale verbinding ontstaat de hoge druk die normaal alleen in de slagader aanwezig is, ook in de afvoerende ader. Maar doordat de vaatwand van een ader niet is gemaakt om een hoge druk te weerstaan, zullen de aders in een avm uiteindelijk worden uitgerekt. Daardoor ontstaan er verwijdingen van deze aders. Er kunnen meerdere slagaders en aders betrokken zijn bij een avm. Het is niet goed bekend waardoor een avm ontstaat.

Onderzoek

De meest voorkomende onderzoeken bij de diagnose en behandeling van een beroerte zijn:

Bij het neurologisch onderzoek worden de belangrijkste functies van het zenuwstelsel nagegaan. We controleren bijvoorbeeld de spierkracht, de reflexen en de coördinatie.

Voor bloedonderzoek nemen we één of meerdere buisjes bloed af uit een ader. In het laboratorium meet de laborant onder meer de suiker- en vetstofwisseling en de nierfunctie.

Een mri (magnetische resonantie imaging) is een scan die een afbeelding van de hersenen maakt.

Bij een CT-scan brengen we met behulp van röntgenstraling bijvoorbeeld lichaamsdelen, organen of bloedvaten in beeld.

Met een duplexonderzoek controleren we de beide halsslagaders van de hals op vernauwingen. Dit doen we op twee manieren. Met echografie (geluidsgolven) brengen we de aders in beeld. Daarnaast meten we met een doppler hoe snel het bloed stroomt.

Met een hartfilmpje kijken we of een hartritmestoornis de oorzaak is van de beroerte. Bij een hartritmestoornis komen er soms bloedstolsels vrij. Deze stolsels kunnen een bloedvat naar of in de hersenen afsluiten.

Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten zichtbaar worden. We bekijken zo waar in de bloedvaten een mogelijke afwijking zit en kunnen de ernst ervan te bepalen.

Behandeling

Doel van de behandeling

De behandeling bij een beroerte heeft vier doelen:

  • beperken van de hersenschade
  • voorkomen van een nieuwe beroerte
  • herstellen en/of opnieuw aanleren van beschadigde functies (revalideren)
  • verbeteren van de kwaliteit van leven

Behandeling op maat

Elke patiënt is anders. Het type beroerte dat u hebt gehad, bepaalt uw specifieke behandeling. Bij bloedingen is onze behandeling er op gericht om de bloeding te stoppen en een nieuwe bloeding te voorkomen. Dat kunnen we doen met behulp van medicatie of door de zwakke plek in de bloedvaten te verstevigen.

Contact en afspraak

Hebt u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek cerebrovasculaire ziekten.

Meer informatie

Patiëntenverenigingen zijn een bron van goede informatie en bieden vaak de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten. Patiënten en familie kunnen veel steun ondervinden van zo'n verening. Op het gebied van beroerte zijn er verschillende verenigingen actief:

  • Zorgwijzer: hoe kun je een beroerte herkennen of voorkomen? Bekijk het kennisdossier over een beroerte.
  • Cerebraal: de vereniging voor mensen die na hun geboorte getroffen zijn door enige vorm van hersenletsel.
  • Afasie Vereniging Nederland: voor mensen met afasie.