Ontwikkelingsstoornissen
Ontwikkelingsstoornissen
Ontwikkelingsstoornissen komen aan het licht doordat kinderen zich op een of meer punten anders ontwikkelen dan hun leeftijdgenoten. Kinderen of adolescenten met een ontwikkelingsstoornis gedragen zich anders en leren niet dezelfde dingen als hun leeftijdgenoten. De normale ontwikkeling wijkt af of wordt belemmerd.
Ontwikkelingsstoornissen in beeld
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Ontwikkelingsstoornissen en het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Kinderen en jongeren maken in hun jeugd een enorme lichamelijke, mentale en sociale ontwikkeling door. De balans tussen kracht en kwetsbaarheid kan daarbij uit evenwicht raken en tot problemen en klachten leiden. Dit komt vaak door een combinatie van aanleg, of lichamelijke problemen, heftige gebeurtenissen of doordat er teveel gevraagd wordt door de omgeving.
Wij zijn er om samen met het kind, het gezin en andere belangrijke mensen in het netwerk te begrijpen wat er nodig is om de balans te herstellen en weer tot ontwikkeling te komen. Lees meer informatie over behandeling en de aanpak in het UMC Utrecht bij de polikliniek Ontwikkeling in Perspectief.
Oorzaken Ontwikkelingsstoornissen uitklapper, klik om te openen
Een ontwikkelingsstoornis is een neurologische of psychische aandoening die optreedt bij kinderen of adolescenten en de normale ontwikkeling belemmert. Bij volwassenen is zo'n stoornis soms nog te traceren, maar met de leeftijd neemt de kans op een succesvolle behandeling gewoonlijk af.
De symptomen zijn uiteenlopend en er kunnen ook verschillende oorzaken zijn. Sommige aandoeningen zijn blijvend, andere zijn tijdelijk. Soms ontstaan de symptomen als reactie op een schokkende ervaring, in andere gevallen ligt de oorzaak in erfelijke factoren of een lichamelijke ziekte. Daarnaast spelen omgevingsfactoren en opvoedingsfactoren een rol.
Wisselwerking
Alle factoren in de ontwikkeling van het kind beïnvloeden elkaar doorlopend. Zo kunnen kinderen met een lichamelijk probleem aangetast worden in hun gevoel van eigenwaarde en zich hierdoor minder sociaal opstellen. Dit wekt een reactie op van de omgeving, die vervolgens weer van invloed is op de psyche van het kind. Dit is slechts een voorbeeld van een wisselwerking tijdens de jeugdige ontwikkeling.
Hoe vaak komt het voor?
Ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en autisme spectrum stoornissen komen redelijk vaak voor; in elke klas van dertig kinderen zit gemiddeld een kind met een ontwikkelingsstoornis.
Behandeling Ontwikkelingsstoornissen uitklapper, klik om te openen
Polikliniek
De polikliniek Ontwikkeling in Perspectief richt zich voornamelijk op;
- Snel toegankelijke zorg
- Second opinions
- Acute zorg
Lees meer over de polikliniek Ontwikkeling in Perspectief.
Verpleegafdeling
De verpleegafdeling richt zich op intensieve behandeling en begeleiding van kind en ouders. Ook dagbehandeling is mogelijk.
Lees meer over de verpleegafdeling.
Leven met een ontwikkelingsstoornis
Kinderen en adolescenten krijgen vaak zelf last van hun stoornis en voor hun omgeving is het verstorend. Als de problemen steeds erger worden, lopen deze kinderen en jongeren vast op school, thuis of in hun contacten met leeftijdsgenoten. Dan is er sprake van een ontwikkelingsstoornis. Ook bij volwassenen is zo'n stoornis soms nog te traceren.
Vooruitzichten
Of uw kind last heeft van de beperkingen is afhankelijk van de omgeving waarin een kind opgroeit. Aanpassingen in de school- of thuisomgeving zijn daarom erg belangrijk. Ze zorgen ervoor dat kinderen met bijvoorbeeld ADHD minder last hebben van hun beperkingen, de sterke kanten beter tot bloei komen en ze zich beter ontwikkelen. Gerichte adviezen zijn onderdeel van onze behandelprogramma's.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Patiëntenfolder
Lees de folder over (dag)klinische behandeling op de zorglijn Ontwikkeling in Perspectief.
Kijk ook eens bij...
Ouder- en patiëntverenigingen bieden informatie op talloze terreinen. De bekendste ouderverenigingen zijn:
- Oudervereniging Balans: gericht op ouders van kinderen met leer- en/of gedragsstoornis.
- Vereniging Impuls en Woortblind: de vereniging voor volwassenen met ADHD, ADD, dyslexie en/of dyscalculie.
- Nederlandse vereniging voor Autisme: zet zich in voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten.
- Het Landelijk Expertise Centrum Jonge Kind biedt informatie voor zowel professionals als ouders: autismejongekind.nl.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Advies en Aanmeldteam psychiatrie.
Het Advies en Aanmeldteam is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur